Čitaj mi

SVEČANO OBELEŽENA SLAVA GRADA NOVOG SADA

Povodom slave Grada Novog Sada - Đurđic, u Svečanoj sali Gradske kuće upriličeno je sečenje slavskog kolača. U tom svečanom činu, u prisustvu brojnih zvanica učestovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Gradonačelnik je prethodno prisustvovao i služenju Svete arhijerejske Liturgije u Sabornom hramu.

- Zadovolјstvo je videti veliki broj sugrađana na liturgiji u Sabornom hramu, kao i punu Gradsku kuću gostiju iz različitih sfera društvenog i verskog života grada. Svedoci smo toga da svake godine u obeležavanju gradske slave učestvuje sve više građana, a čini se da je ove godine na slavi prisutan najveći broj lјudi, koji su došli iz skoro svih institucija u gradu. Pored vladike bačkog i vladike sremskog, biskupa Slovačke evangelističke crkve, muftije novosadskog i vojvođanskog, predsednika Jevrejske opštine i drugih, danas su sa nama i gosti sa Kosova i Metohije, iz Prizrenske bogoslovije. Sveti Georgije je zaštitnik svih Novosađana, bez obzira na to kojoj konfesiji pripadaju. Ovo je svenovosadska svetkovina i niko nema monopol nad njom. Kao što svaka porodica ima svog zaštitnika, tako i naš grad Novi Sad, kao naša velika porodica i dom, ima Svetog Georgija. Mi se molimo i svojim radom zalažemo da Novi Sad bude srećna i jedinstvena porodica napretka, da se naša kuća razvija, a to pre svega zavisi od nas građana -  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kum slave Grada dr Aleksandar Milovančev rekao je da je ponosan što mu je pripala čast da nosi tu titulu ove godine. 

- Okupivši se ovde danas u velikom broju, pokazali smo jedinstvo, slogu i lјubav. Danas su teška vremena u celom svetu, a Novi Sad pokazuje da na jednom mestu može postojati lјubav, sloga i tolerancija koje se šire i izvan našeg grada – rekao je Milovančev.

Svečana akademija biće održana danas u 19 časova u Studiju M u ulici Ignjata Pavlasa br. 3, a biće posvećena sećanju na episkopa bačkog Irineja Ćirića, budući da se ove godine obeležava 60 godina od njegovog upokojenja.

Novi Sad, 16. novembar 2015. godine