Čitaj mi

NOVI SAD AKTIVNO RADI NA REŠAVANJU VAŽNIH PITANJA

Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osvrnuo se na nekoliko važnih tema od vitalnog interesa za Grad. Kako je istakao, iako povećan broj dece stvara pritisak oko upisa u vrtiće, ta ga činjenica raduje, jer pokazuje da Novi Sad raste.

- Ove godine otvorili smo dva nova vrtića, i dva objekta smo nadogradili, pa imamo rekordan broj upisane dece, odnosno preko 16 000 mališana. Novi Sad je prvi počeo da finansira boravak dece u privatnim vrtićima. Grad ima ugovor sa 22 privatna vrtića, a uskoro će potpisati takav ugovor sa još dva. Subvencionišemo boravak za preko 1700 dece u privatnim vrtićima, a cilj nam je da nestane lista čekanja za upis – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U razgovoru na nacionalnom javnom medijskom servisu gradonačelnik je takođe pomenuo podsticaje za porodice sa troje i više dece, kao i za posebne kategorije stanovništva. Prema njegovim rečima deca iz takvih porodica imaju prednost prilikom upisa u vrtiće, a ove godine upisano je 300 nove dece iz višečlanih porodica koja ispunjavaju uslove za besplatan boravak.

- Bilo bi izuzetno dobro i za Novi Sad, ali i za Srbiju, kada bismo osvojili titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, međutim i samo učešće u zvaničnoj konkurenciji predstavlja dobru promociju našeg grada i naše države. Novi Sad, sa značajnim ustanovama kulture kao što su Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i sa važnim festivalima kao što su EXIT, Nomus, Zmajeve dečje igre, Festival uličnih svirača i drugi, s punim pravom radi na toj inicijativi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio da je Novi Sad u najužem izboru i za dobijanje zvanja Omladinske prestonice Evrope 2018. godine.

Govoreći o aktuelnom problemu sa migrantima gradonačelnik je pomenuo da Novosađani pomažu i sakupljaju pomoć za izbeglice, ali da u gradu nema migranata. Kada je reč o prioritetima gradske administracije Miloš Vučević je izdvojio aktivnosti na otvaranju novih radnih mesta, naglasivši da Grad uživa punu podršku premijera Srbije i njgovog kabineta na tom polju.

Novi Sad, 7. septembar 2015. godine