Čitaj mi

GRADONAČELNIK NOVOG SADA O AKTUELNIM GRADSKIM I REPUBLIČKIM TEMAMA

Gostujući u emisiji ''Beograde dobro jutro'' na televiziji ''Studio B'' gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević govorio je o aktuelnim društveno-političkim temama. On je rekao da i dalje nema priliva emigranta u Novom Sadu, ali da Novosađani iskazuju solidarnost u brojnim humanitranim akcijama civilnih organizacija. Komentarišući fotografiju koja je preplavila socijalne mreže, a na kojoj srpski policajac drži dete u naručju, Miloš Vučević je ocenio da je to prava slika Srbije koja je doprinela pozitivnom medijskom preokretu u predstavljanju Srbije u svetu.

Na pitanje kakav je njegov stav o pojavljivanju kompromitujućih snimaka Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, gradonačelnik je izjavio da glavnu reč o toj i sličnim temama ima premijer Srbije.

- Najvažnije je mišljenje premijera, jer je on dobio podršku građana da formira vladu. Kao glavni nosilac političkih aktivnosti on polaže račune građanima. Međutim, slažem se sa ministrom Stefanovićem da nije pitanje zašto se snimak pojavio, nego zašto je došlo do takvog susreta. Očekujem da u narednom periodu mnoga pitanja u vezi sa tim slučajem dobiju odgovore – istakao je Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada izrazio je očekivanje da se u demokratskoj diskusiji, trezveno i argumentima dođe do zaključka da li treba da se održe vanredni izbori.

- Nekoliko nas iz Srpske napredne stranke predlagalo je 20. decembar kao termin za redovne pokrajinske i lokalne izbore, jer bi se tada nalazili u poslednjih šest meseci ovog mandata. To se događalo u političkoj praksi Srbije, to su redovni izbori, i nema u takvom predlogu ničeg neustavnog i nezakonitog. Međutim, očigledno da je Bojanu Pajtiću važan svaki sat koji će provesti na poziciji na kojoj je proteklih 12 godina, dok Demokratska stranka 16 godina vlada u Vojvodini. Teško je onda razumeti kada oni drže predavanja šta i kako treba da se radi, a sami toliko dugo vladaju i svedoci smo brojnih afera koje su nas zadesile svih tih godina – naglasio je Vučević.

Tokom gostovanja gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je izgradnja Drumsko-železničkog mosta u Novom Sadu državno pitanje, i izrazio očekivanje da će, nakon izdvajanja dodatnih sredstava koja nisu mala za Grad, izvođač radova imati kontinuitet, i da će ispoštovati, produžen rok za završetak posla.

- Grad Novi Sad preko 11 posto budžeta izdvaja za predškolsku ustanovu, što je ubedljivo najveće pojedinačno izdvajanje. Ove godine imamo upisano rekordnih 16 000 dece, prvi smo u Srbiji počeli da subvencionišemo boravak u privatnim vrtićima, i imamo ugovor sa 24 takva objekta – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da uprkos svim ulaganjima i dalje oko 1 500 dece ostaje neupisano. Njegovo mišljenje je da je ekonomičnije za lokalne samouprave da finansiraju boravak u privatnim vrtićima nego da proširuju kapacitete državnih.

Novi Sad, 10. septembar 2015. godine