Čitaj mi

ZNANJEM ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Boris Dumnić prisustvovao je konferenciji “Znanjem za održivi razvoj”, osmišljene s ciljem razvijanja ekološkog aktivizma na lokalnom nivou, koji se realizuje putem “Green Games“ takmičenja za osnovce i srednjoškolce u izradi video igara sa ekološkom porukom.


- Veliki su izazovi koji se postavljaju pred današnje savremeno društvo a jedan od njih je i tema ove konferencije održivi razvoj i zaštita životne sredine. Najviše treba raditi sa decom, edukovati ih na vreme a grad Novi Sad će uvek podržavati ovakve akcije u svakom smislu i drago nam je da postoje ljudi koji organizuju ovakve skupove – rekao je pomoćnik gradonačelnika Boris Dumnić.


Na konferenciji je predstavljen model saradnje i učešća lokalnih samouprava Republike Srbije u Nacionalnoj ekološkoj kampanji „Znanjem za održivi razvoj“, koju u preko 70 gradova i opština i preko 150 škola sprovodi udruženje „Oktopus“.


Cilj angažovanja lokalne samouprave je motivacija učenika da kao gradski tim učestvuje na takmičenju (za najbolju video-igricu sa ekološkom temom), čime bi povećali zainteresovanost građana da učestvuju u akciji i SMS porukama podrže kandidata iz “svoje” opštine ili grada.


Pobednici takmičenja pored ličnog plasmana, za grad i svoju lokalnu zajednicu obezbedjuju vredne nagrade. Nagrada za osvojeno prvo mesto je Ptica robot, interaktivna instalacija koja će biti postavljena u gradu iz kog dolazi pobednik, a drugo, treće i četvrto plasirani će osvojiti ArtEko robote za reciklažu pet, met i papirne ambalaže.

Novi Sad, 20. decembar 2011. godine