Čitaj mi

VEČE POSVEĆENO VELJKU MILKOVIĆU

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je programu koji je u čast Velјka Milkovića organizovala Ars Akademija i tom prilikom, svojim potpisom podržao inicijativu da ovaj pronalazač bude nominovan za Nobelovu nagradu.

- Grad Novi Sad je ponosan na svog sugrađanina, akademika Velјka Milkovića koji je svojim izuzetnim i obimnim naučnim radom pokazao koliko vredi i koliko su njegovi pronalasci značajni. Grad na ovaj način daje doprinos i podržava potpisom inicijativu da on bude nominovan za Nobelovu nagradu - rekao je Vanja Vučenović. On je naglasio da se nada još bolјoj saradnji grada i ovog naučnika koji je i vrsni poznavalac Petrovaradinske tvrđave, pa njegovo iskustvo gradu može mnogo pomoći u nameri revitalizacije tog spomenika kulture.

Velјko Milković je član Srpske akademije inovacionih nauka iz Beograda, Srpske akademije izumitelјa Srbije i počasni član Ars akademije od 2006. godine. Dobitnik je brojnih priznanja u zemlјi i inostranstvu. Nјegovi patenti su našli primenu širom sveta, i napravli pravu naučnu revoluciju na polјu čiste energije. Među najznačajnijima ističu se oni na bazi sistema klatno – poluga, zatim samogrejna ekološka kuća i istraživačke publikacije o Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novi Sad, 28. avgust 2014. godine