Čitaj mi

U SUSRET 2. MEĐUNARODNOJ DUNAVSKOJ KONFERENCIJI O KULTURI

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović prisustvovao je konferenciji za novinare povodom održavanja 2. Međunarodne dunavske konferencije o kulturi koju organizuje Kulturni centar Novog Sada 5. i 6. maja tekuće godine, pod pokrovitelјstvom Grada Novog Sada.

- Grad Novi Sad je počastvovan zbog činjenice da je domaćin Međunarodne dunavske konferencije o kulturi zajedno sa Kulturnim centrom i Novosadskim sajmom. Na konfereciji će biti razmenjena iskustva podunavskih gradova koji su dobili prestižnu titulu Evropske prestonice kulture - Pečuja, Linca, Graca, Maribora, a za koju se Grad Novi Sad kandidovao i na čijem ostvarenju predano radi. Tom prilikom, naš grad će predstaviti sve svoje potencijale, među kojima je svakako reka Dunav na kojoj leži Novi Sad i koja predstavlјa jedan od njegovih najbitnijih resursa. Upravo će se na promociji Dunava kao bitnog kulturnog i festivalskog segmenta  intenzivnije raditi u narednom periodu - rekao je Vanja Vučenović.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelј rekao je da će Dunavska konferencija o kulturi ugostiti oko dve stotine učesnika.

- Među učesnicima će biti zvaničnici iz Evropske komisije i Baden-Virtemberga, ministri kulture i ekonomije, kako iz regiona, tako i iz evropskih zemalјa koja pripadaju dunavskoj regiji, ambasadori i ugledni kulturni delatnici i predstavnici prestižnih festivala na Dunavu - rekao je dr Andrej Fajgelј.

Posebnim kulturnim programom biće predstavlјeni Novi Sad, Vojvodina i Srbija o kojima će govoriti pisac Aleksandar Gatalica, a u toku trajanja konferecije biće upriličene i brojne izložbe.

Novi Sad, 28. april 2014. godine