Čitaj mi

U NOVOM SADU OBELEŽEN DAN GRAĐEVINARA

Povodom Dana građevinara Srbije 8. avgusta, gradonačelnik Novog Sad Milan Đurić zajedno sa Josipom Modićem, predsednikom Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada je obišao radove na izgradnji vrtića PU „Radosno detinjstvo“ u Ulici Miše Dimitrijevića, na Grbavici.

- Danas obilazimo zabavište u Ulici Miše Dimitrijevića, a poslednji put smo na ovoj lokaciji bili u februaru ove godine. Radovi su znatno napredovali, a kako sam danas čuo od izvođača, biće završeni u oktobru ove godine, umesto u decembru, kako je prvobitno planirano. Veoma lepa vest da se radovi završavaju pre roka, kako bi naši najmlađi sugrađani mogli da krenu u vrtić, već u januaru 2024. godine.  Objekat površine  1324 m² je namenjen deci od treće do sedme godine i moći će da primi njih 225. Vrednost investicije iznosi oko 298 miliona dinara. Važno je da smo sačuvali postojeće zelenilo, a dodatno ćemo posaditi nove sadnice i parterno urediti dvorište sa pratećim mobilijarom. Naročito me raduje što objekat nije pretrpeo štetu u nevremenu koje je zadesilo Novi Sad i da objekat nije oštećen, kao što je to bio slučaj sa vrtićem u Adicama, koji pretrpeo veliku štetu na hidroizolaciji – izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Gradonačelnik je potom ukazao na značaj građevinskog sektora za razvoj Novog Sada i istakao da na Dan građevinara obilazi objekat na kom su oni prisutni, ujedno čestitavši im njihov praznik. Od rada u građevinarstvu u Novom Sadu živi oko 50.000 ljudi, a samo u poslednjih godinu dana Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada je izdala 1.333 građevinske dozvole.
- Istakao bih ovom prilikom nekoliko najznačajnih projekata koji se trenutno rade u Novom Sadu, četvrti most u produžetku Bulevara Evrope, most u okviru Fruškogorskog koridora, dve podzmene garaže: kod zgrade Banovine i u Ulici Modene, izgradnja pruge Novi Sad – Subotica, radovi na komunalnoj i saobraćanoj infrastrukturi i obnovi fasada Almaškog kraja, radovi na Mesnoj zajednici u Budisavi, izgradnji saobraćajnica u Kisaču. Dakle, dosta se u Novom Sadu radi i zaista je puno posla za naše građevinare. Još jednom im čestitam praznik i želim da u narednom periodu imaju još više posla! – naglasio je gradonačelnik Đurić.

Potom se prisutnima obratio Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada koji je svim svojim kolegama građevincima čestitao današnji dan sa porukom da rade sa što manje povreda i sa što većim platama. On se zahvalio gradonačelniku što je na današnji dan pokazao poštovanje prema građevinskim radnicima i ukazao na značaj građevinske industrije za Novi Sad. Kada se uporedi broj i vrednost građevinskih radova u odnosu na broj stranovnika, Novi Sad je jedno od najvećih gradilišta u Jugoistočnoj Evropi dodao je Modić.

Novi Sad, 8. avgust 2023. godine