Čitaj mi

U NOVOM SADU DODELjENO 260 UGOVORA DOBITNICIMA SUBVENCIJA ZA POVEĆANјE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović prisustvovao dodeli 260 ugovora građanima koji su na ovogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. Ove godine Javnim pozivom „Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane“ bilo je  predviđeno devet mera, a ukupna bespovratna sredstva koja je Grad Novi Sad, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, dodelio putem javnog poziva iznose 37 miliona 500 hilјada dinara.

- Sudeći po velikom odzivu, Novosađani su prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora i vrata, pobolјšanje izolacije, zamena kotlova ili ugradnja solarnih panela, itekako mogu da smanje potrošnju energije i samim tim svoje račune. Prethodno je, na osnovu sprovedenih javnih poziva, tokom prošle i ove godine u Novom Sadu 56 građana dobilo bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela, 369 građana je dobilo bespovratna sredstva za zamenu stolarije i dvanaestoro je dobilo bespovratna sredstva za ugradnju kotla na gas. Zaista je mnogo mera kojima se trudimo da doprinesemo opštem bolјitku u oblasti energetske efikasnosti i da utičemo pozitivno na resurse koji su veoma ograničeni. Važno je i da uporedo sa ovim merama, razvijamo svest o njihovoj potrošnji i da svako od nas bude racionalan prilikom korišćenja istih. Samo zajedno, ujedinjeni oko istog cilјa, možemo da stvorimo bolјe sutra - rekao je gradonačelnik i zahvalio resornom Ministarstvu na partnerstvu i saradnji. On je naglasio i da će u Novom Sadu u narednim mesecima biti otvoren „Energetski info-centar“ u kojem će građani na jednom mestu moći da dobiju sve informacije i odgovore o tome kolike su moguće uštede, koje su mere najbolјe za njihovo domaćinstvo, koje procedure treba da prođu da bi dobili subvencije i drugo. Prisutnima se obratila i ministarka Dubravka Đedović Handanović.

- Novi Sad je grad u kojem dodelјujemo do sada najveći broj ugovora odjednom, u programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, i to za ukupno 260 domaćinstava. Sa današnjim danom, ukupno je potpisano blizu 1 400 ugovora sa građanima, u 20 gradova i opština širom Srbije. U prethodne tri godine, Ministarstvo i Grad Novi Sad su u energetsku efikasnost, uložili oko 211 miliona dinara. Pitanje potrošnje energije je nešto što se tiče svih nas, gde svi možemo dati svoj doprinos, i od čega na kraju svi imamo koristi, kroz manje račune i zdraviju životnu sredinu – rekla je ministarka Đedović Handanović.

Novi Sad, 13. decembar 2023. godine