Čitaj mi

U KOVILjU TEKU RADOVI NA PUTNOJ INFRASTRUKTURI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je prigradsko naselјe Kovilј u kojem se izvode radovi na asfaltiranju ulica. U toku je presvlačenje asfaltom ulica Pastirske, Zelene i Zelene grede, Ribarske, kao i delova ulica Ive Lole Ribara, Petra Drapšina Groblјanske, Braće Vukov, Zmaj Jovine i Ulice 29. novembra. Radi se i na asfaltiranju udarnih rupa u svim ulicama, uređenju parkinga kod vrtića, a planira se i uređenje atletske staze u okviru škole, u školskom dvorištu. U Kovilјu je ove godine uređen i park na Trgu solunskih dobrovolјaca u centralnom delu naselјa. U okviru tih radova, sanirana je ograda oko parka, napravlјena ulazna kapija, uređeno je zelenilo i formirana dekorativna zelena površina, postavlјene su korpe i klupe.

-Kao što smo i najavili da ćemo u toku godine ulagati u sve delove grada, u toku su radovi na putnoj infrastrukturi u Kovilјu. Asfaltira se šest ulica, rade se pešačke staze u dve ulice i atletska staza u osnovnoj školi u Kovilјu, a vrednost tih radova je 44 miliona dinara. Kovilј kao mesto sa najdužom tradicijom na teritoriji grada zaslužuje, ne samo tu primarnu infrastrukturu, već i mnogo više. Tako je Grad investirao oko 20 miliona dinara u ovaj park posvećen solunskim dobrovolјcima čime su Kovilјčani dobili jedno lepo, uređeno mesto za druženje i boravak u prirodnom ambijentu. Dalјi planovi za Kovilј se tiču proširenja vrtića, jer imamo sve više najmlađih Kovilјčana pa postojeći kapacitet ne zadovolјava potrebe. Posebno nas raduje i što ove godine imamo više đaka prvaka u Kovilјu i što su upisana tri odelјenja u prvi razred ove školske godine, za razliku od prošle kada je bilo upisano samo dva. Kada završimo vrtić, mislim da je Kovilј zaslužio da dobije jedno mesto poput kulturnog centra ili kulturne stanice gde će građani moći da se bave folklorom i dramskim i sportskim aktivostima. To mesto treba da posvetimo velikom pesniku, političaru i intelektualcu Lazi Kostiću po kojem ovaj deo Novog Sada treba da bude prepoznat. Treba ga brendirati tako da pored manastira, roda i bostana, bude naširoko prepoznat kao mesto odakle je veliki Laza Kostić. Počelo je čišćenje kanala, a pravimo plan i za narednih pet godina u ovom naselјu u pogledu investicija. Ponosni smo na Kovilјčane koji sa Gradom rade na ostvarivanju svih ovih planova i mislimo da ovo prigradsko mesto ima sjajnu budućnost, jer se nalazi na auto-putu između dva najveća grada u Srbiji, samo treba snažnije da istakne svoje potencijale. Ukupno sa trenutnim ulaganjima i onim koja nas očekuju za radove u centru Kovilјa, za šta već postoji projekat i biće uloženo oko 60 miliona dinara, približavamo se cifri od 500 miliona dinara koje smo uložili u Kovilј u polednjih šest godina - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U prethodnih šest godina u toj Mesnoj zajednici izvedeni su mnogobrojni radovi, poput izgradnje prečistača otpadnih voda vrednosti 243 miliona dinara, zatim izgradnje Ulice Stevana Pešića vrednosti blizu 70 miliona dinara, bus okretnice i  javnog osvetlјenja, asfaltiranje mnogobrojnih ulica, a izgrađeno je čak šest dečijih igrališta i jedna teretana na otvorenom. U toku je izrada tehničke dokumentacije atmosferske kanalizacije u slivovima Ribarskoj ulici i Ulici Duška Vickova, kao i izrada tehničke dokumentacije za projekat „46 urbanih džepova – mikrolokacija Kovilј“, odnosno za urbani džep na Trgu oslobođenja u tom mestu.

Novi Sad, 3. septembar 2019. godine