Čitaj mi

U GRADSKOJ KUĆI DODELjENE NAGRADE FESTIVALA „ŠKOLjKICE U PLAVOM“

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović prisustvovao je ceremoniji dodele nagrada Međunarodnog muzičkog festivala za decu "Školjkice u plavom".  Cilj ovog Festivala je da izgradi prijateljske veze između dece iz različitih etničkih i verskih sredina i da u praksi uspostavi principe zajedničkog življenja, međusobne tolerancije i razumevanja, kao i prevazilaženje kulturnih razlika između dece iz čitavog sveta, a po prvi put ove godine Festival ima i humanitarni karakter.

- Festival „Školjkice u plavom“ okuplja učesnike iz zemalja širom sveta i  jedan je od najznačajnijih na mapi kulturnih događaja u Novom Sadu. Podrškom ovom Festivalu, Grad afirmiše dečije stvaralaštvo i podstiče decu da se posvete pravim vrednostima – izjavio je Vanja Vučenović i dodao da pored kulturnog Grad prepoznaje i širi društveni značaj Festivala, koji ove godine pomaže deci oboleloj od dijabetesa.  

Na festivalu „Školjkice u plavom“ u dve polufinalne večeri takmičilo se četrdesetoro dece iz Rusije, Makedonije, Bugarske, Letonije, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Rumunije, Mađarske, Italije, Poljske, Belorusije i Srbije. Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice, a proglašeni su i najbolji u tri starosne kategorije. Prema odluci mađunarodnog žirija, pobedila je Iva Vukas iz Sombora koja je osvojila Gran pri Festivala. Takođe, organizatori su dodelili specijalne zahvalnice za doprinos razvoju Festivala, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i pomoćniku gradonačelnika Vanji Vučenoviću.

Pored predstavnika Grada, učesnika, žirija i organizatora, ceremoniji dodele nagrada prisustvovao je predsednik svetske organizacije Festivala Marjan Kataroski, kao i direktorice međunarodnih dečijih festivala iz Budimpešte i Moskve, koje su odabranim učesnicima uručile pozive na ove festivale.

Humanitarni gala koncert Festivala, posvećen je deci oboleloj od dijabetesa biće održan večeras u Maloj sali Sportsko poslovnog centra „Vojvodina“, sa početkom u 19.00 časova.

 

Novi Sad, 10. novembar 2013. godine