Čitaj mi

SASTANAK SA DIREKTORIMA USTANOVA KULTURE

Član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać održao je sastanak u Gradskoj kući sa direktorima ustanova kulture čiji je osnivač grad. Tema sastanka bilo je finansiranje programa ustanova kulture Novog Sada, a s obzirom na umanjena budžetska sredstva Gradske uprave za kulturu.

- Uprkos tome što će ove godine biti manje novca za finansiranje programa ustanova kulture, zajedničkim snagama moramo se izboriti za to da kulturna ponuda u Novom Sadu održi tradicionalno visok nivo kvaliteta, mireći se sa tim da će pojedinačnih programa biti u manjem obimu. Drugim rečima, ono što je ostalo kao programska opredeljenost treba da bude prezentovano na najbolji mogući način, a uveren sam da će ustanove kulture svojom profesionalnošću i umetničkim pregnućima uspeti da nadomeste nedostatak novca. - poručio je Andrej Bursać, i rekao da je takva odluka bila motivisana i činjenicom da grad ima obavezu da finansijski pomogne ustanove i organizacije iz oblasti kulture kojima nije osnivač.

Andrej Bursać izvestio je direktore da je budžet uprave za kulturu, zbog značajnog umanjenja gradskog budžeta, ove godine siromašniji za blizu 200 miliona dinara i naglasio da će programi biti finansirani sa, za od 30 do 50 posto, nižim sredstvima, pri čemu će ustanove koje imaju veći budžet više osetiti posledice ove mere.

Novi Sad, 27. januar 2010. godine