Čitaj mi

SARADNјA MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA I NOVOG SADA OMLADINSKE PRESTONICE EVROPE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom omladine i sporta Republike Srbije Vanjom Udovičićem posetio Omladinski klub „OPENS“ gde je prisustvovao akciji ozelenjavanja prostora ispred kluba u Kineskoj četvrti. Ministar i gradonačelnik su se tom prilikom upoznali sa radom Kluba koji se nalazi na Bulevaru Despota Stefana br. 5 i razgovarali sa njegovim članovima o dalјoj saradnji.

- Drago mi je da nastavlјamo uspešnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta kroz davanje zajedničke podrške OPENS-u, odnosno Novom Sadu kao Omladinskoj prestonici Evrope. Omladinski klub je veoma aktivan i u njegovom radu učestvuju mnogobrojne  omladinske organizacije. Još od prve kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, mi smo imali snažnu i iskrenu podršku Ministarstva omladine i sporta. To je ojačalo i ohrabrilo naše omladinske organizacije da budu još aktivnije i uspešnije. Meni je sada lako da čekam 2019. godinu, jer je tim koji radi na projektima vezanim za godinu titule, odlično sinhronizovan i kvalitetan. Ovim  sjajnim omladincima treba omogućiti da rade, stvoriti im adekvatne uslove za to, a jedan od vidova te podrške je bilo i otvaranje ovog kluba gde se organizuje veliki broj događaja i edukativnih radionica u toku godine, u jednoj kreativnoj atmosferi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da očekuje i dalјe snažnu podršku Ministarstva omladine i sporta, kako bi Srbija i Novi Sad na najbolјi način dočekali 2019. godinu.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je Novi Sad grad koji je pokazao koliko je važna briga jedinice lokalne samuprave prema mladima.

- Dobiti tako prestižnu nagradu, uspeh je za sve mlade u zemlјi i želim da zahvalim gradonačelniku koji je prepoznao ulogu mladih u sistemu i unapredio njihov položaj na lokalu. Ne postoji ni jedan grad u Evropi koji je u jednoj godini dobio dve tako prestižne nagrade kao što su Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope. Danas smo uspeli da pokažemo koliko se toga može uraditi i unaprediti entuzijazmom mladih lјudi kroz kreativne radionice, a ulaganjem minimalnih sredstava - rekao je Vanja Udovičić.

Koordinator inicijative OPENS 2019 Vukašin Grozdanović rekao je da tom akcijom volonteri i članovi projektnog tima Inicijative OPENS 2019 obeležavaju početak proleća, ali i nastavlјaju da rade na unapređenju životne sredine i prostora namenjenog svim mladima Novog Sada.

- Omladinski klub OPENS je u oktobru prošle godine zasadio više od 20 trajnih sadnica i 50 sezonskih bilјaka, te je sada pravi trenutak da se nastavi sistemska briga o bilјkama, kao što se i omladinski radnici Inicijative OPENS zalažu za sistemsku i kontuniranu brigu o mladima Novog Sada. Danas smo takođe razgovarali i o nastavku saradnje sa Ministarstvom omladine i sporta. Pokazali kako mladi i donosioci odluka mogu zajedno da urade velike stvari, tako da smo se prethodne godine ovenčali titulom koja je prepoznata na evropskom nivou – rekao je Grozdanović.

Novi Sad, 27. mart 2017. godine