Čitaj mi

SARADNJA GRADA NOVOG SADA I SAMOSTALNIH SINDIKATA NA UNAPREĐIVANJU POSLOVANJA JAVNIH PREDUZEĆA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada Drago Đokić i predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović sastali su se u Gradskoj kući gde su javnosti predstavili saradnju Grada i Saveza samostalnih sindikata Novog Sada na unapređivanju poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća u Novom Sadu.

Prema rečima gradonačelnika Pavličića, pored ekonomske krize koja je doprinela manjem prilivu sredstava u Gradski budžet, najveća prepreka daljem razvoju Grada je nereformisan javni sektor.

- Naša javna preduzeća, koja godinama funkcionišu po nekom ustaljenom principu, umesto da su u funkciji razvoja grada, postala su opterećenje u mnogim oblastima. Od 2004 - 2008. godine prethodna gradska vlast ih je dotirala sa 70 % iz svog budžeta, a mi smo uspeli da donekle promenimo tu situaciju i sada su dotacije Grada u proseku 30 %. Periodično se uvek neko javno preduzeće javlja kao problem, i uvek je to samo pitanje vremena, jer bez sistemskih rešenja i bez otklanjanja uzroka problema ne možemo očekivati njegovo rešavanje - istakao je gradonačelnik Pavličić.

Na sastanku je dogovoreno da se kroz gradski socijalno-ekonomski savet ubuduće svi različiti interesi i zahtevi, od sindikalnih organizacija, do nevladinog sektora, objedine na jednom mestu i da se tu vodi dijalog pre nego što se donesu važne odluke. Neophodno je da se oko svih relevantnih pitanja koja su bitna za razvoj grada, slože grad koji ima interes kao poslodavac, zatim zaposleni u javnom sektoru, o kojima vodi računa sindikat i potrošači koji su konzumenti svega što se radi.

- Nama su identični interesi i radnika i poslodavca i potrošača. Pozvao sam pismom sve sindikalne organizacije koje deluju u gradu da se usaglasimo oko pitanja koja se tiču privatnog partnerstva, budućih većih investicija, socijalnih programa u preduzećima, reformi javnih preduzeća, i da sa takvim predlozima izlazimo na Skupštinu grada. Važno je da uputimo poruku da smo svi ovde na istom zadatku i da imamo zajednički cilj da građani žive bolje i da naš grad iz godine u godinu bude bolji – dodao je gradonačelnik Pavličić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada Drago Đokić i predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović složili su se da Novi Sad pokazuje jedan iskorak kada je reč o rešavanju problema u sektoru javnih preduzeća, jer je Evropski standard da u rešavanju vitalnih pitanja učestvuju Sindikat i Udruženje za zaštitu potrošača, i da se izniveliše odnos cena-kvalitet. Oni su dodali da je kroz socijalno-ekonomski savet moguće objediniti sve interese, i da se lakše dolazi do rešenja koji se tiču kako radnika, tako i svih potrošača.

Novi Sad, 30. januar 2012. godine