Čitaj mi

SARADNJA GRADA I AMBASADE NR KINE U OBLASTI EKONOMIJE I TRGOVINE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je predstavnike Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade NR Kine u Srbiji i razgovarao sa njima o poboljšanju saradnje Grada i NR Kine. Delegaciju NR Kine predvodio je rukovodilac ekonomsko – trgovinskog dela Ambasade, savetnik Zhu Lianqi, a prisutni su bili i direktor korporacije za obnovljive izvore energije Wang Wei, kao i Yhang Liqi iz Ambasade NR Kine.

Tokom sastanka razgovaralo se o instrukcijama za podnošenje zahteva za dobijanje bespovratne pomoć Vlade NR Kine Novom Sadu za medicinsku opremu i za poboljšanje energetske efikasnosti škola, vrtića i medicinskih ustanova, zatim o postavljanju hibridnih solarnih kolektora na hale Novosadskog sajma radi poboljšanja energetske efikasnosti i modernizacije sistema grejanja Sajma. Takođe se pričalo i o lokacijama za postavljanje terminala za prijem kontejnera koji dolaze iz NR Kine, a koji su namenjeni evropskim zemljama i da bi se u sklopu pomenutih terminala mogla napraviti kompanija koja će u bescarinskoj zoni sklapati proizvode namenjene evropskom tržištu.

Na sastanku je razmatrano postavljanje pilot postrojenja za sistem proizvodnje električne energije i grejanja objekata, a razgovarano je i o formiranju kompanije koja će da se bavi proizvodnjom hibridnih solarnih kolektora, toplotnih pumpi i led rasvete, a koja će biti investicija kineskog partnera i zapošljavati domaću radnu snagu.

Novi Sad, 7. jun 2013. godine