Čitaj mi

PRVA GODIŠNjICA ASOCIJACIJE ZA UNAPREĐENjE ZDRAVLjA U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je obeležavanju prve godišnjice postojanja Asocijacije za unapređenje zdravlja u Novom Sadu. Ovo udruženje je član Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR) i Evropske asocijacije lečenih od raka.

- Osim genetike, uzrok nastanka malignih bolesti može da bude i loš način ishrane, stil života, stres i drugi faktori. Upravo zbog toga, Asocijacija za unapređenje zdravlja ima izuzetan značaj kako u prevenciji, tako i u lečenju bolesnika i veoma mi je drago što takvo udruženje postoji u Novom Sadu. Grad prepoznaje doprinos Asocijacije u pomoći ženama koje su obolele od raka i nastavićemo da ih podržavamo u toj misiji - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Asocijacija za unapređenje zdravlja ima za cilj prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, edukaciju o štetnosti duvanskog dima i pomoć kod odvikavanja od pušenja, psihosocijalnu podršku lečenima od malignih bolesti i popularizaciju zdravih životnih navika. Kako bi ispunilo ciljeve Udruženje organizuje različite aktivnosti i akcije koje usmeravaju građane na rano otkrivanje i prevenciju bolesti, kao i na psihosocijalnu rehabilitaciju već lečenih osoba. Uz podršku Gradske uprave za zdravstvo realizuje projekte čiji su ciljevi prevencija raka dojke i edukacija ѕa samopregled dojki, kao i prevencija raka grlića materice.

Novi Sad, 29. jul 2014. godine