Čitaj mi

PROJEKTI ZA PAMETAN NOVI SAD NA KONFERENCIJI IOT WEEK 2016

Da je grad Novi Sad krenuo putem pametnih gradova sveta, svedoče brojni projekti koji se već nekoliko godina unazad realizuju u ovom gradu. Svi oni biće predstavljeni u okviru međunarodne konferencije IoT Week (Internet of Things Week, nedelja Interneta stvari) koja se od 31. maja do 2. juna održava u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu. IoT week organizuje IoT FORUM, udruženje koje na internacionalnom nivou okuplja stručnjake, kompanije i univerzitete koji posluju u oblasti Interneta stvari i organizuje događaje u cilju jačanja saradnje u ovoj oblasti, a ovogodišnji domaćin IoT konferencije u Beogradu je kompanija DunavNET.

Osim predstavljanja projekata CLIPS, WeLive, SocIoTal i MobiWallet, o kojima detaljnije možete pročitati u nastavku, na ovogodišnjoj IoT Week konferenciji u Beogradu biće organizovana i besplatna radionica čija će tema upravo biti pametni gradovi, a fokus će biti na privatnosti podataka.

Ovom prilikom pozivamo predstavnike gradova i opština iz cele Srbije da se priključe radionici, samim tim i diskusiji, i da na primeru Novog Sada i drugih gradova koji teže usvajanju koncepta pametnog grada, uvide kako bi tehnologija mogla da menja gradove.

Radionica o privatnosti podataka u pametnim gradovima održava se u utorak 31. maja 2016. godine, sa početkom u 14.00 časova, u Hotelu Crowne Plaza Beograd, Vladimira Popovića 10, u sali Adriatic. Svi učesnici Radionice imaće mogućnost da posete izložbeni deo IoT nedelje.

Registracija za prisustvo radionici se obavlja na sajtu IoT week-a: register.iot-week.eu Potrebno je da kao tip karte izaberete CLIPS-smart cities, a onda u polje Promotional code unesete kod: CLIPS2016IoTW. Upisom ovog koda registracija će biti besplatna.

• CLIPS
Cilj projekta je “pametna” instalacija javnih servisa tj. njihovo izmeštanje u 'cloud'. Osnova novosadskog pilot projekta je omogućavanje pristupa računima objedinjene naplate u JKP Informatika, prijava komunalnih problema putem aplikacije MojNS dok javno dostupni podaci omogućavaju građanima pristup podacima koje grad Novi Sad ima u svojoj bazi, putem portala: www.ckan-clips.dunavnet.eu.

• WeLive
WeLive je koncept javne uprave koji se zasniva na mobilnim gradskim servisima u čijoj izradi učestvuju građani. Ovo je servis za kreiranje rešenja za efikasnije i transparentnije funkcionisanje javnih gradskih službi i kreiranje servisa za aktivno uključivanje građana u planiranje razvoja gradova i u svakodnevno upravljanje njima.

• SocIoTal
Ovaj projekat se fokusira na razvoj servisa i aplikacija za građane i developere koji mogu da razviju svoje servise posredstvom veb i mobilnog okruženja. SocIoTal tehnologije i alati će, takođe, biti osnova za kreiranje novih servisa i aplikacija u okviru IoT Week 2016 hakatona čiji je nagradni fond 10.000 evra.

• MobiWallet
„Digitalni novčnik“ - projekat realizovan u saradnji sa JGSP Novi Sad u cilju kreiranja sistema zasnovanog na savremenoj IT tehnologiji i GPS uređajima, a koji olakšava korišćenje javnog gradskog prevoza i nudi korisnicima mogućnost kupovine karata putem mobilne aplikacije kao i dodatne sadržaje (tačna lokacija autobusa koji čeka, turističke informacije posetiocima grada, informacije o ekološkom stanju delova grada).

Projekti se finasiraju iz fondova Evropske unije za naučno-istraživačke svrhe (FP7, CIP i Horizon2020), a realizuju ih Grad Novi Sad, JKP Informatika, JGSP i kompanija DunavNET doo
u saradnji sa partnerima iz Italije, Nemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Finske i Australije.

Novi Sad, 19. maj 2016. godine