Projekat TRIBUTE - „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“

U okviru Interreg ADRION programa, finansiranog iz ERDF i IPA II, odobrena su sredstva za realizaciju projekta „Integrisane i inovativne akcije za održivu nadogradnju urbane mobilnosti“ (TRIBUTE - Integrated and Innovative actions for sustainable Urban mobility upgrade).

Vodeći partner je Politecnico di Milano, a ostali partneri na projektu su Grad Novi Sad – Gradska uprava za saobraćaj, Opština Milano, Grad Ljubljana, Grad Maribor, Grad Zagreb, Opština Patras, Grad Sarajevo i Glavni Grad Podgorica, a pridruženi partneri su Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, Grad Igumenica, Okrug Zagreb, Okružni turistički biro Zagreb, Turistička kancelarija Zagreb i Regionalna razvojna agencija Ljubljana.

Glavni cilj projekta je unapređenje gradskog prevoza razvojem efikasnijih transportnih usluga i rešenja za održivu mobilnost prilagođenu potrebama ljudi. Fokus pilot projekta u Novom Sadu je kreiranju mobilne aplikacije i postavljanju monitora na autobuskim stajalištima, koji će korisnicima javnog autobuskog prevoza na određenoj liniji pružati informacije o dolascima i odlascima autobusa u realnom vremenu, a na osnovu podataka iz vozila u koja će biti postavljeni GPS uređaji. Takođe, korisnici mobilne aplikacije će dobijati i informacije o alternativnim vidovima prevoza (npr. biciklistički) u cilju zadovoljenja individualnih potreba na održiv način.

Ukupna vrednost projekta iznosi 3.269.400,00 evra. Planirano vreme za realizaciju projekta je 30 meseci (1. januar 2021 – 30. jun 2023.).

Za više informacija, molimo posetite:  https://tribute.adrioninterreg.eu