Čitaj mi

PRIVATNI VRTIĆI BEZ POSKUPLJENJA USLUGA

Privatni vrtići u Novom Sadu neće podizati cene svojih usluga posle odluke Grada da subvencioniše boravak dece u tim ustanovama. To je zaklјučeno na sastanku koji su tim povodom održali član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić i predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu, Goran Urukalo.

Prema rečima Vladimira Jelića povod za ovaj vanredni sastanak su nezvanične informacije koje su se prethodnih dana pojavile u javnosti da su pojedini privatni vrtići povećali cene boravka dece.

– Dobio sam čvrsta uverenja predsednika Udruženja privatnih predškolskih ustanova da poskuplјenja neće biti. Iako Grad Novi Sad nema pravni osnov da utiče na cenovnu politiku privatnih vrtića, apelujemo i sa naše strane na njih da budu odgovorni prema svojim sugrađanima i da posluju korektno kao i do sada. Povećanje cena bi potpuno obesmislilo odluku o subvencijama za roditelјe koji nemaju mogućnost da upišu decu u privatne vrtiće i Grad bi u tom slučaju ovu odluku morao da povuče – zaklјučio je Jelić.

On je dodao da je prema informacijama koje je dobio na sastanku, interesovanje roditelјa za privatne vrtiće ogromno. – Kapaciteti za jasleni uzrast su skoro već popunjeni, dok mesta još uvek ima za boravak dece od 3 do 6 godina starosti. Posle 1. septembra, kada je rok za predaju dokumenata za subvencije grada, znaćemo tačan broj dece koja će biti upisana na ovaj način – rekao je član Gradskog veća za obrazovanje.

Od 21 privatnog vrtića, koliko ih ima u Novom Sadu, 19 objekata je u Udruženju privatnih predškolskih ustanova. Podsećamo da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji će na ovaj način, sistemski, rešiti problem sa listom čekanja za upis dece u vrtiće.

Novi Sad, 29. avgust 2014. godine