Čitaj mi

PRIJEM ZA NEKADAŠNJEG GRADONAČELNIKA JOVANA DEJANOVIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Svečanoj sali Gradske kuće nekadašnjeg novosadskog gradonačelnika Jovana Dejanovića, koji je nedavno objavio knjigu ''Moje novosadske i druge godine''.

- Privilegija je što sam od gospodina Dejanovića neposredno dobio ovu knjigu, sa lepom posvetom, a posebno je čast razgovarati i deliti iskustva sa jednim od najpoznatijih gradonačelnika našeg grada dvadesetog veka. Svakodnevno smo okruženi lepim stvarima koje je gospodin Jovan Dejanović uradio za sve nas, a njegovo ime je jedan od sinonima za Novi Sad. Od njega se može mnogo toga naučiti, iako su društveno-političke okolnosti i ceo ambijent prevrede i ekonomije danas znatno drugačiji. Međutim, postoji i nešto zajedničko sa tim vremenom, a to je težnja Novog Sada da napreduje, da raste i da se razvija. Najdragocenije što sam nakon nekoliko sastanaka sa nekadašnjim gradonačelnikom Dejanovićem shvatio, jeste da nema neostvarivih cilјeva i da je bitno da verujete, da se ne obazirete na zlurade komentare i da radite najbolјe što umete za svoj grad i sugrađane. Kada je gospodin Dejanović kretao u izgradnju Spensa, Mosta slobode ili Srpskog narodnog pozorišta, i tada je sigurno postojala neka rasprava u smislu da li je to ostvarivo ili nije, a danas smo mi svakodnevno okruženi tim objektima, veoma značajnim u svakom smislu. Dakle, samo je bitno verovati i ići sigurnim korakom napred - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji se tom prilikom osvrnuo i na aktuelna dešavanja u gradu, a povodom jučerašnjeg zvaničnog proglašenja Omladinske prestonice Evrope za 2018. godinu u Madridu gde je Novi Sad bio u najužem izboru za prvo mesto. On je čestitao i zahvalio celom timu angažovanom na projektu kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope i istakao da je veliki uspeh Grada što, iako nije osvojio tu prestižnu titulu, ipak jeste ušao u pet evropskih gradova kao ravnopravni konkurent, a da je plan priprema nove kandidature.

Jovan Dejanović je rekao da se nada da će stići vreme kada će generacije koje su već na društvenoj sceni i one koje dolaze, realizovati neke od projekata značajnih za grad planiranih još pre više decenija.

- U vreme kada sam ja bio u svojstvu gradonačelnika Novog Sada, dosta toga je urađeno, a verujem i već vidim jasne naznake u gradu da se stvari, pored mnogih teškoća na koje gradska vlast nailazi, menjaju na bolјe. Želјa mi je da grad i dalјe stasava u svim oblastima i da ugled koji Novi Sad uživa, kako u zemlјi, tako i u inostranstvu, nastavi da jača i da samo lepe stvari krase naš grad -  rekao je gospodin Dejanović. 

Knjiga "Moje novosadske i druge godine" objavlјena je uz podršku Gradske uprave za kulturu kao izdanje "Prometeja", a napisana je na 400 stranica i ilustrovana sa više od 500 fotografija.

Novi Sad, 27. novembar 2015. godine