Čitaj mi

PRIJEM ZA ANSAMBL DRŽAVNOG POZORIŠTA MLADIH IZ JERMENIJE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić primio je članove ansambla Državnog pozorišta mladih iz Jerevana, koji će u sredu, 29. maja, u okviru Selekcije nacionalne drame i pozorišta 58. Sterijinog pozorja izvesti predstavu "Virus", po tekstu Siniše Kovačevića. Ovo je prvo učešće nekog pozorišta iz Jermenije u zvaničnom programu najznačajnijeg pozorišnog festivala u Srbiji.

- Veoma mi je drago što je upravo predstava "Virus" prvi srpski komad postavljen na jerevansku scenu i što ansambl Državnog pozorišta mladih iz Jermenije sa ovom predstavom učestvuje u takmičarskoj selekciji 58. Sterijinog pozorja. Srpski i jermenski narod vezuje mnogo toga i ja se nadam da će započeta saradnja između srpskih i jermenskih kulturnih i drugih institucija u budućnosti nastaviti i da će biti još plodotvornija- izjavio je Borko Ilić.

Reditelj predstave i direktor pozorišta Hakob Kazančjan objasnio je da je tekst Siniše Kovačevića odabrao zbog  važnosti socijalnog problema na koji ukazuje.

-  Ova predstava se bavi društvenim problemom pripadanja i prihvatanja drugih i drugačijih. Mi moramo preuzeti odgovornost i prihvatiti bolest kakva je Sida, kao i ljude koji od nje oboljevaju. Javnost se ne sme držati po strani.

Direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović se u ime gostiju zahvalio na prijemu i istakao važnost učešća ovog teatra u Selekciji nacionalne drame i pozorišta.

- Vođeni osnovnom idejom da se pozorište vrati Steriji, pozvali smo pozorište iz Jermenije da sa ovom predstavom učestvuje na Festivalu. U narednom periodu ćemo se potruditi da svaki naš dramski tekst koji se igra u inostranstvu da dovedemo u Novi Sad, jer je to osnovna funkcija Sterijinog pozorja - naglasio je  Selimir Radulović.

Novi Sad, 28. maj 2013. godine