Čitaj mi

PRIJEM 20. GENERACIJE PITOMACA I ŠTIĆENIKA FONDACIJE "PRIVREDNIK"

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović prisustvovao je u Svečanoj sali Matice srpske prijemu 20. generacije pitomaca i štićenika Fondacije "Privrednik". Humanitarni fond "Privrednik" je osnovan 1897. godine u Zagrebu i od tada je to udruženje pomoglo brojnim generacijama mladih da se školuju i zaposle i tako doprinesu ukupnom boljitku društva. Fond nije funkcionisao u periodu od 1947. godine do 1993, kada je ponovo osnovan, a njegovo sedište je danas u Novom Sadu.

- Danas prisustvujemo svečanosti koja ima veliki značaj, pre svega za pitomce i štićenike koji su od sada deo velike porodice "Privrednika". Grad Novi Sad je aktivan saradnik te Fondacije i na godišnjem nivou predviđa određena sredstva za njen rad. Smatramo da je ona izuzetno bitna za razvoj naše omladine, talentovane dece, kao i za podizanje opšteg standarda obrazovanja u našem društvu - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže rad Fondacije.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Novog Sada prof. dr Siniša Sević, predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić i ministar prosvete Republike Srbije prof. dr Tomislav Jovanović koji je u obraćanju novoprimljenim stipendistima istakao da je obrazovanje najbolja investicija koja ima dalekosežne posledice i da zaslužuje bolje mesto u našem društvu, kao i da će Država intenzivno podržavati rad Fondacije i drugih obrazovnih institucija. Njegovo Preosveštenstvo Episkop jegarski Gospodin dr Porfirije je u ime Upravnog odbora Fondacije "Privrednik" novim stipendistima poželeo dobrodošlicu i uručio pristupnice. Time su  novi stipendisti stekli pravo na mesečnu stipendiju, jednokratnu novčanu pomoć i učenje stranog jezika.

Novi Sad, 27. novembar 2013. godine