Čitaj mi

PREZENTACIJA RADOVA NA TEMU "MODELI DECENTRALIZACIJE U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE"

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić otvorio je skup posvećen temi "Modeli decentralizacije u zemljama Evropske unije".

- Decentralizacija je neminovan proces u svakoj demokratskoj zemlji, pa tako i u Srbiji. Modernizacija Srbije podrazumeva suštinsku decentralizaciju koja omogućava jednak pristup svih građana državnim institucijama, kao i mogućnost da se glas građana sa lokalnog nivoa više i bolje čuje - istakao je zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić

Skup o decentralizaciji održan je u organizaciji Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije u partnerstvu sa Misijom OEBS u Srbiji i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju.

- Naš posao je da koordiniramo u procesu decentralizacije i sve ono što mi radimo ima za cilj da zajedničkim snagama radimo na ovom dugotrajnom procesu, jer sva istraživanja pokazuju da smo mi visoko centralizovana zemlja - rekla je direktorka Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije Nataša Čorbić

Na skupu su održane dve prezentacije : Prezentacija modela decentralizacije u zemljama Evropske unije prof. dr Snežane Đorđević i Prezentacija modela fiskalne decentralizacije u zemljama Evropske unije prof. dr Miroslava Prokopijevića.

Novi Sad, 8. februar 2011. godine