Čitaj mi

PREVENTIVNA AKCIJA ZAŠTITE ZDRAVLjA DECE OD KRPELjA

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ gde se sprovodi preventivna akcija zaštite zdravlja dece od krpelja. Sistemske tretmane protiv krpelja organizuje Grad Novi Sad u saradnji sa preduzećem „Ciklonizacija„ budući da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose lajmsku bolest.

- Grad brine o bezbednosti najmlađih Novosađana, koja se ne ogleda samo u sprečavanju nasilja, već i u zaštiti njihovog zdravlja. Preliminarna istraživanja pokazuju da je procenat krpelja zaraženih lajmskom bolešću oko 30 %, a upravo su deca kategorija koja je najviše izložena ubodima krpelja. Ovu akciju organizujemo sa ciljem da zelene povešine učinimo bezbednim za boravak i igru kako učenika tako i mališana koji žive u komšiluku - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Prema rečima menadžera za odnose sa javnošću "Ciklonizacije" Daria Aćimovića sistemski tretmani protiv krpelja se uglavnom sprovode tokom aprila, međutim ove godine izuzetno topla zima pogodovala je tome da krpelji postanu aktivni ranije.  Akcija se sprovodi tokom vikenda u dvorištima svih škola i predškolskih ustananova, kao i u dvorištu Doma za osobe sa posebnim potrebama u Veterniku i Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici.

Novi Sad, 8. mart 2014. godine