Čitaj mi

PREDSTAVNICI NOVOG SADA POSETILI POBRATIMSKI GRAD DORTMUND

Predstavnici Novog Sada član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Jelena Atanacković Jeličić boravili su u pobratimskom gradu Dortmundu, a povodom nastupa „East West Jazz“ orkestra. Orkestar „East West Jazz“ osnovalo je udruženje „East West Jazz Dortmund“ 2008. godine u saradnji sa „Glen Buschmann Jazz“ akademijom iz Dortmunda i muzičkim institucijama grada Rostova na Donu (Rusija) i Novog Sada.

Međunarodni stručni žiri imenovao je ovaj sastav za jedan od zvaničnih orkestara Rura - glavnog grada kulture 2010. godine, a čine ga muzičari sa područja Rura, iz partnerskih gradova Dortmunda, Rostova i Novog Sada, kao i odabrani gostujući solisti i docenti. U Dortmundu ovaj orkestar nastupio je u džez klubu Domicil, i to sa jednim od vodećih muških vokala današnjice, džez i bluz pevačem Denisom Roulandom.

Predstavnici Novog Sada takođe su se sastali sa zamenicima gradonačelnika Dortmunda Manfredom Saureom i Brigit Jorder, a primila ih je i direktorka Kancelarije za kulturu grada Dortmunda Klaudija Kokoška. U Dortmundu je izražena obostrana volja za unapređivanje saradničkih odnosa između gradova pobratima u svim oblastima, a akcenat je bio na uspostavljanju novih vidova kulturne razmene.

Novi Sad, 3. novembar 2010. godine