Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROJEKAT ''OBNOVLJIVA SOLARNA ENERGIJA''

Projekat ''Obnovlјiva solarna energija'' (Renewable Solar Energy - R-SOL-E) koji će biti realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske preko IPA projekta EU, predstavlјen je u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, pomoćnica v.d. načelnika Gradske uprave za građevinsko zemlјište i investicije Zorica Ninić Stupar, kao i predstavnici partnera iz Hrvatske – zamenica gradonačelnika Grada Belišće Ljerka Vučković, i načelnik Opštine Gorjani Ivan Lović.

- Energetska efikasnost je imperativ modernog društva, jer s jedne strane čuvamo životnu sredinu, a s druge ostvarujemo velike uštede. Prekogranična saradnja je sastavni deo puta Srbije ka Evropskoj uniji, i razmena znanja i iskustava sa hrvatskim partnerima će biti od velikog značaja. Novi Sad je do sada uspeo da obezbedi oko 6,5 miliona evra za različite projekte putem programa kao što su IPA, EXCHANGE 3 i 4, HORIZON 2020. Već smo uspešno realizovali 27 EU projekata u saradnji sa različitim partnerima, u toku je realizacija još četiri, a obezbedili smo sredstva i za brojne domaće projekte od strane pokrajinskih i republičkih institucija. Cilј nam je da stvorimo što bolјi poslovni ambijent, da privučemo investitore i to rezultira novootvorenim radnim mestima – naglasio je Srđan Kružević.

Prema rečima Zorice Ninić Stupar projekat je vredan oko milion evra, s tim da 85 posto finansira EU, a 15 posto sami gradovi. Novom Sadu je odobreno oko 496 000 evra, dok će iz vlastitog budžeta izdvojiti 76 000 evra. Kako je naglasila predstavnica Gradske uprave za građevinsko zemlјište i investicije konkretan rezultat projekta biće instaliranje 100 svetilјki koje se snbdevaju solarnom energiojom i to u delovima grada u kojima nije moguće priklјučiti javno osvetlјenje na distributivni elektro-energetski sistem zbog nepristupačnosti lokaliteta.

Zamenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković izrazila je zadovolјstvo zbog saradnje sa Novim Sadom na projektu koji će doneti uštede u potrošnji električne energije, omogućiti primenu principa energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Kako je rečeno, današnja konferencija označava i početak realizacije projekta, rok za realizaciju je 20 meseci, a očekuje se da bude implementiran u februaru 2019. godine.

Novi Sad, 13. septembar 2017. godine