Čitaj mi

POTPISANI UGOVORI ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA I VOJNO-STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ZA REZERVNE OFICIRE

Ceremonija ispraćaja kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire, u septembarskom uputnom roku upriličena je danas u Centru Ministarstva odbrane Novi Sad, a tom prilikom 26 kandidata, momci i devojke koji su ispunili sve propisane uslove, potpisalo je ugovore.

Njima je na odvažnosti i spremnosti da odgovore na poziv Vojske Srbije čestitao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac

- Siguran sam da ćete u narednih šest meseci steći veliko i bogato iskustvo, mnogo novih znanja i veština koje će vam koristiti, ne samo kao profesionalnim vojnicima, već i u nekim drugim profesijama. Očuvanje mira i stabilnosti je imperativ u radu našeg državnog rukovodstva, ali to ne znači da ne treba da imamo snažnu i moderno opremljenu vojsku koja je spremna da reaguje u vanrednim okolnostima, odnosno, u svim situacijama koje ugrožavaju bezbednost ljudi i imovine. Hvala Vojsci Srbije na svemu što čini za svoj narod, a Grad Novi Sad biće uvek tu, spreman da je podrži i doprinese poboljšanju položaja pripadnika snaga bezbednosti. - izjavio je Igor Crnobarac.

Budući vojnici će vojni rok služiti šest meseci, u tri faze. U prvoj fazi 1,5 mesec biće u lokalnim Centrima za osnovnu obuku, zatim u drugoj fazi u Centrima za specijalističku obuku i poslednja tri meseca provešće u jedinicama Vojske Srbije. Obuka za rezervne oficire  realizuje se dva puta godišnje, u Vojnoj akademiji u Beogradu. Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svakog meseca primaće novčane nadoknade, a nakon toga mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije kao profesionalni vojnici.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad potpukovnik Dragan Dimoski pozvao je sve one koji su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, u decembarskom roku da se prijave.

- To mogu da učine dolaskom u neku od naših kancelarija na teritoriji Južno-bačkog upravnog okruga, elektronskim putem preko portala eUprava ili u ekspoziturama JP „Pošta Srbije“- istakao je potpukovnik Dimoski.

Novi Sad, 31. avgust 2023. godine