Čitaj mi

PODRŠKA SOCIJALNO UGROŽENIM KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Sanja Stojanović prisustvovali su podeli pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, u magacinu Crvenog krsta Novog Sada.

- Grad Novi Sad je sve ove godine, u teškoj ekonomskoj krizi, nastojao da ne smanjuje budžet za socijalna davanja, čak smo ga i povećali kako bi pomogli brojnim porodicama kojima je to neophodno. Pomoći nažalost nikad nije dovoljno, ali se trudimo da kao Grad izađemo u susret i merama podrške obuhvatimo što šire kategorije stanovništva. Očekujemo da i u sledećoj godini obezbedimo isti nivo sredstava za ove namene – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Na osnovu socijalne karte koju su izradili resorna gradska uprava i Crveni krst programima različitih pomoći obuhvaćeno je 7000 porodica u Novom Sadu, a za njihove članove su obezbeđeni besplatni udžbenici za školu, boravak dece u odmarlištu Crvenog krsta u Baošićima, kao i odlazak na produženi vikend za višečlane porodice. Preama rečima sekretara Crvenog krsta Novog Sada Strahinje Gobeljića redovno se radi revizija spiskova korisnika Narodne kuhinje tako da nema liste čekanja.

Podelom pomoći koja će trajati do polovine decembra obuhvaćeno je 2600 porodica koje su se obratile sa zahtevima Crvenom krstu Novog Sada i Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu.
Reč je o porodicama koje žive u naseljima Veliki rit, Mali Beograd, Adice, Slana bara, Bangladeš, Šangaj, kao i u drugim delovima grada, sa brojnom maloletnom decom, radno nesposobnim članovima, odraslim članovima koji su u najvećem broju nezaposleni, a većinom su korisnici materijalnog obezbeđenja porodice i samohrani roditelji.
U cilju ublažavanja siromaštva socijalno ugroženih građana, za obezbeđivanje ove vrste pomoći iz budžeta Grada Novog Sada obezbeđeno je 8,5 miliona dinara.

Novi Sad, 29. novembar 2011. godine