Čitaj mi

PODELJENI BADNJACI NOVOSAĐANIMA NA TRGU SLOBODE

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je podeli besplatnih badnjaka građanima koju je i ove godine organizovalo Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ .

- Ovo je lep dan za sve pravoslavne hrišćane, i zahvaljujemo se JP „Nacionalni park Fruška gora“ na donaciji badnjaka koje zajedno poklanjamo građanima. Na taj način pokazujemo da brinemo o tradiciji, duhovnosti, o onima koji nisu u prilici da sebi priušte badnjake, ali i da sačuvamo drveće od bespravne seče – naglasio je Vanja Vučenović i poželeo srećan Badnji dan i Božić svim građanima koji slave.

Direktor JP „Nacionalni park Fruška gora“ Radovan Durutović takođe je uputio čestitke građanima povodom božićnih praznika i istakao da ovom tradicionalnom akcijom žele da pripreme ljude za Božić.

- To činimo najpre iz plemenitih razloga, ali i iz preventivnih, kako ljudi ne bi uništavali mladice, narušavajući tako biodiverzitet Fruške gore. Naše ekipe su od jutros na terenu i pokušavamo da sprečimo nelegalnu i neplansku seču koliko god je moguće i nadam se da ćemo uspeti u tome – istakao je Radovan Durutović.

JP „Nacionalni park Fruška gora“ ove godine obezbedilo je 10 000 badnjaka, od toga Novom Sadu je namenjeno 2000, a ostatak će biti podeljen građanima iz osam opština koje gravitiraju Fruškoj gori.

Badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog gazdovanja hrastovim šumama, tako da se na ovaj način suzbija bespravna seča mladih hrastovih izdanaka, koja nanosi veliku štetu šumama Nacionalnog parka.

Novi Sad, 6. januar 2016. godine