Čitaj mi

POČINјE ISPLATA SUBVENCIJA ZA JANUAR 2018. GODINE, RODITELjIMA ČIJA DECA BORAVE U PRIVATNIM VRTIĆIMA

Na zahtev Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da se pod hitno ubrza isplata subvencija roditelјima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama, kao i da se informiše javnost o tome da li je i zašto došlo do kašnjenja, iz Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu saopštavaju da će za vrtiće koji su dostavili urednu dokumentaciju, zahtev za prenos sredstava na ime finansijske podrške za januar 2018. godine, biti podnet u sredu, 28. februara 2018. godine. Za ostale vrtiće, novac će biti sukcesivno isplaćivan, nakon dobijanja ispravne dokumentacije.

Iz Uprave navode da je do 26. februara 2018. godine, 13 vrtića dostavilo popunjene SPD obrasce (spisak prisutnosti dece), ali da je prilikom pregleda dokumentacije ustanovlјeno da nisu svi dostavili tražene dokaze, što je uslovilo prolongiranje isplata subvencija.

Kako bi i sami roditelјi imali potpunu informaciju o načinu isplate subvencija, iz Uprave obaveštavaju da je Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici, koja se primenjuje od 1. januara 2018. godine, propisano da se finansijska podrška isplaćuje u tekućem mesecu za prethodni mesec, uz dokaz o uplati roditelјa na tekući račun privatne predškolske ustanove, spisak prisutne dece i fakturisan iznos roditelјu za mesec za koji se obavlјa isplata.

Sve privatne predškolske ustanove su o tome više puta obaveštene, i poslata su im i rešenja i SPD obrazac – spisak prisutnosti dece za januar 2018. godine, tako da su imali dovolјno vremena da dostave svu potrebnu dokumentaciju za isplatu subvencija.

Iz Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu navode da će ubuduće putem sredstava javnog informisanja redovno obaveštavati roditelјe za koje vrtiće je izvršena uplata sredstava.

Tako je do utorka, 27. februara 2018. godine u 12.00 sati, popunjene SPD obrasce sa urednom dokumentacijom dostavilo ukupno 20 privatnih predškolskih ustanova. Isplata subvencija za februar, i svaki naredni mesec, trebalo bi  da idu redovno, u tekućem mesecu za prethodni, za vrtiće koji do 20. u mesecu za prethodni mesec dostave ispravnu dokumentaciju, saopštavaju iz Gradska uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, koja je donela ukupno 2.492 rešenja o priznavanju prava na finansijsku podršku za period januar – avgust 2018. godine.

Novi Sad, 27. februar 2018. godine