Čitaj mi

POČEO 27. NOVOSADSКI MARATON

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin pozdravio je učesnike na startu tradicionalnog Novosadskog maratona koji se ove godine održava po 27. put.

- Veoma mi je drago što na Novosadski maraton koji se se nalazi na listi Svetske atletske federacije, pored trkača iz zemlje i inostranstva, u velikom broju dolaze i naši sugrađani različitog uzrasta i fizičke spremnosti. Grad prepoznaje značaj te tradicionalne manifestacije koja promoviše sport, zdrav život i na najlepši način predstavlja Novi Sad i zato, zajedno sa svojim javnim preduzećima pomaže organizatorima u uspešnoj realizaciji maratona -izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Na trkama maratona učestvuje preko hiljadu takmičara, među kojima je oko 100 maratonaca iz 17 zemalja regiona, Evrope i sveta. Organizatori su istakli da se ove godine takmiče i brojni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i Vojske Srbije, među kojima je i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović.

Trasa Novosadskog maratona kreće od Trga slobode, ide Ulicom Zmaj Jovinom, Dunavskom, Beogradskim kejom, Кejom Žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, dr Zorana Đinića, dr Veljka Petrovića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, 1300 kaplara, Ulicom Ive Andrića i Bulevarom cara Lazara, Bulevarom Evrope i vraća se nazad istom trasom.

Pored maratona od 42.195 kilometra, održavaju se i propratne trke: štafetni marton, trka na 33.815 km, trka na 25.435 km, rekrativno trčanje na 10.548 km, trka građana na šest kilometara, trke za osnovce i srednjoškolce na 1000 metara, 800 metara, 400 metara, tradicionalna puzeća trka beba na 4.195 metra, kao i trka kornjača, koja je i zaštitni znak maratona.

Novi Sad, 13. oktobar 2019. godine