Čitaj mi

OTVORENE 32. NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić otvorio je 32. Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS, koji se održava u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

- Festival Nomus se u svojoj preko tri decenije dugoj istoriji razvijao, sazrevao i bogatio svoj program, uveliko doprinoseći kulturnom identitetu našeg grada. Novi Sad je upravo zahvaljujući manifestaciji kakva je Nomus stekao renome festivalskog grada i danas zauzima veoma istaknuto mesto na mapi evropske kulturne tradicije. U želji da i ove godine festival prođe u najboljoj atmosferi - proglašavam 32. Novosadske muzičke svečanosti otvorenima – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Nakon svečanog otvaranja usledio je koncert Hora Ruske državne kapele pod upravom dirigenta Valerija Poljanskog. I ove godine, NOMUS će biti svedočanstvo kvalitetne i bogate umetničke ponude u Novom Sadu. U bogatom programu učestvuju umetnici iz Austrije, Nemačke, Francuske, Portugala, Slovenije, Rusije, Moldavije, Holandije i iz naše zemlje. Deset programa raspoređenih na sedam dana odvijaće se uglavnom u novosadskoj Sinagogi, ali i u Svečanoj sali Gradske kuće, kao i u Srpskom narodnom pozorištu. Sedam koncerata različitih formacija sa područja umetničke muzike čine glavnu okosnicu festivala, ali i dva baleta i jedan klasični gudački kvartet sa neklasičnim džez i filmskim repertoarom.

 

Novi Sad, 24. april 2012. godine