Čitaj mi

OTVORENA VRATA DOMA ZDRAVLjA U PETROVARADINU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je 27 akciji besplatne provere zdravlja u okviru kampanje "Otvorena vrata Doma zdravlja " u OŠ "Jovan Dučić" u Petrovaradinu, gde su prisutni građani bili prilici da od 9 do 13 časova besplatno provere nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi, da izmere krvni pritisak, urade EKG monitoring, pregledaju mladeže, provere gustinu kostiju i konsultuju se sa timovima lekar - sestra.

- Sumirajući rezultate ove akcije na kraju godine možemo da zaključimo da se, statistički gledano u odnosu na prethodne godine zdravstveno stanje naših sugrađana nije bitno promenilo. Što se tiče socijalnog aspekta, zahvaljujući ovoj akciji mnogi, koji nisu mogli da overe zdravstvenu knjižicu, bili su u prilici da provere svoje zdravstveno stanje. Ipak, to je problem i mi ćemo ga rešiti u narednom periodu - izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj

U okviru današnje akcije, kroz koju je prošlo oko 400 stanovnika Petrovaradina, polovina žena koje su prošle test gustine kostiju su pozitivne na osteoporozu. Takođe, zakazano je 12 ginekoloških i 10 mamografskih pregleda. Akciju "Otvorena vrata Doma zdravlja" organizuje Dom zdravlja "Novi Sad", u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, radi informisanja i edukacije stanovništva Grada Novog Sada o značaju prevencije kardiovaskularnih oboljenja. U okviru ovog projekta, koji finansira Grad Novi Sad do sada je pregledano oko 15 hiljada ljudi.

Novi Sad, 17. decembar 2011. godine