Čitaj mi

OTVOREN FESTIVAL "SABOR U VOJVODINI"

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić svečano je otvorio Festival izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima Srba u Vojvodini "Sabor u Vojvodini". Manifestacija je održana u Kulturnom centru Novog Sada i tom prilikom su se predstavili najbolji učesnici svih oblika srpskog izvornog pevanja i sviranja na starim instrumentima.

- Pored velikog broja festivala i manifestacija u našem gradu, značajno je predstaviti i tradiciju Srba iz Vojvodine, stvaralaštvo Srba starosedelaca, kao i svih onih koji su se tokom vremena doseljavali i čuvali svoju specifičnost. Čast nam je što će ovaj festival obogatiti ponudu Novog Sada i učiniti da i dalje budemo prepoznatljivi kao čuvari srpske tradicije i izvornog stvaralaštva na teritoriji Vojvodine. Mi smo sa velikim zadovoljstvom podržali ovaj festival koji se po prvi put održava u našem gradu, a i u budućnosti ćemo nastaviti da ga podržavamo s obzirom na to da je jedinstven -  rekao je zamenik gradonačelnika Borko Ilić i proglasio festival otvorenim.

Festival je organizovalo udruženje "Zvuci s' kamena" koje godinama dokazuje svoj kvalitet zauzimajući prvo mesto na najznačajnijim folklornim festivalima. Cilj je da se svake godine okupljaju kvalitetni izvođači izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima. Prvi festival održan je u Novom Sadu i revijalnog je tipa, s namerom da pređe u takmičarski u budućim vremenima.

Novi Sad, 28. decembar 2012. godine