Čitaj mi

OTKRIVENO SPOMEN-OBELEŽJE POGINULIM U SUKOBIMA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je otkrivanju spomen-obeležja građanima Kaća poginulim u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. godine do 1992. godine.

- Otkrivanje ovog spomen-obeležja od izuzetnog značaja je za Kać, njegove stanovnike, kao i porodice nastradalih. Inicijativa je pokrenuta od strane MZ „Kać“, a Gradska uprava za kulturu i Grad Novi Sad su u najraćem roku realizovali postupak izrade i postavlјanja spomen-obeležja. Grad Novi Sad na ovaj način jasno pokazuje da neguje kulturu sećanja i nezaborava, da nije i da nikada neće zaboraviti sve one lјude koji su položili najvrednije što su imali, svoje živote za otadžbinu, i spomen - obeležje je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi se, makar i ovako simbolično, odužili svima njima i njihovim porodicama - rekao je Vanja Vučenović.

Predsednik Udruženja boraca Mesnog odbora „Kać“ Radivoje Lakić je rekao da je od upućivanja inicijative Skupštini Grada Novog Sada za izgradnju spomen-obeležja, pa do njene realizacije prošlo manje od godinu dana.

- Ponosni smo što je inicijativa prihvaćena i  što nakon 25 godina podižemo ovo spomen- obeležje našim Kaćanima i porodicama poginulih boraca u ratnim sukobima u tadašnjoj Jugoslaviji. Ono je ujedno i opomena svima da nikad više ne dođe do oružanih sukoba - rekao je Radivoje Lakić i zahvalio svim građanima i privrednicima koji su finansijskim sredstvima pomogli izgradnju spomen-obeležja.

Novi Sad, 19. april 2016. godine