Čitaj mi

ODRŽAN DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je otvaranju sajamske manifestacije „II Grad humanosti“ koju je organizovalo Udruženje „Čepom do osmeha“ a uz podršku Gradske uprave za privredu.

-Drago mi je što je Grad Novi Sad drugu godinu zaredom podržao sajam "Grad humanosti" jer sva udruženja koja su ovde danas dokazuju da je moguće baviti se nekim poslom tako da uz to rešavate i širi društveni problem. U iščekivanju Zakona o socijalnom preduzetništvu, čije usvajanje se očekuje do kraja godine, svi treba da radimo na, pre svega, podizanju svesti o značaju socijalnih preduzeća i njihovom umrežavanju, kao i na promovisanju primera dobre prakse. Upravo je to i razlog održavanja ovog sajma. Grad se trudi da kroz svoje programe zapošljavanja reši problem nezaposlenosti teže zapošljivih kategorija. Ove godine je kroz program Javnih radova zaposleno 71 lice, kod 29 poslodavca, a za tu meru Grad je izdvojio 21,5 miliona dinara. Takođe, u svim drugim programima zapošljavanja prednost imaju lica iz kategorije teže zapošljivih - rekao je Radojević.

Ideja sajma je povezivanje udruženja, staratelja i dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, i predstavljanje njihovog rada. Na centralnom platou Štranda svako udruženje koje je učestvovalo na manifestaciji imalo je svoj štand i priliku da se javno predstavi. Takođe, oni su imali priliku da nauče kako da razvijaju i plasiraju svoj proizvod na tržište i kako da osnuju socijalno preduzeće.

Tokom sajma održana je i radionica za decu u okviru koje je organizovano sklapanje mozaika od plastičnih čepova, a javnosti je skrenuta pažnja na humanost i udruženja koja se bave tom tematikom.

Novi Sad, 25. maj 2019. godine