Čitaj mi

OBELEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA

Povodom 21. februara - Međunarodnog dana zaštite maternjeg jezika, u Svečanoj sali Gradske kuće priređen je Mali naučni skup o maternjem jeziku uz prigodan umetnički program. Kroz literarne radove učenika novosadskih škola, a u prisustvu predstavnika Grada, kulturno-prosvetnih društava, književnika i medija, predstavljena je jezička i kulturna raznolikost Novog Sada.

- Novi Sad i Vojvodina cene multikulturalnost i multijezičnost kao vrednost već stotinama godina, a mera kohezije jednog društva je upravo kvalitet odnosa pojedinca prema negovanju svog identiteta, kojim on održava i razvija sopstvenu tradiciju. Ponosni smo na to što Novi Sad obeležavanjem Dana maternjeg jezika poručuje da je vrednost multijezičnosti važna za identitet našeg grada. - rekao je pomoćnik gradonačelnika Zoltan Bunjik.

Tokom Malog naučnog skupa o maternjem jeziku, čitajući literarne radove na jezicima koji se govore u višenacionalnom Novom Sadu, učenici novosadskih škola promovisali su nematerijalno kulturno nasleđe, bogatstvo i lepotu različitosti.

Novi Sad, 19. februar 2010. godine