Čitaj mi

BULEVAR EVROPE KORAK BLIŽE AUTO-PUTU

Bliži se početak radova na četvrtoj deonici moderne saobraćajnice Bulevar Evrope, u dužini od oko 3100 metara, čime će bulevar biti povezan sa autoputem E-75. Naime, u okviru postupka javne nabavke, otvorene su ponude za izgradnju saobraćajnih površina na četvrtoj deonici bulevara, od Rumenačkog puta do autoputa E-75. Trenutno je u toku odlučivanje Komisije za javne nabavke, sastavljanje izveštaja o stručnoj oceni ponuda, kao i vrednovanje pristiglih ponuda, nakon čega će biti doneta odluka o izboru najpovoljnije ponude.

Poslednja faza izgradnje ovog bulevara podrazumeva veoma složene i tehnički najzahtevnije radnje. Planira se izgradnja nadvožnjaka preko železničkih postrojenja i Privrednikove ulice, dužine oko 450 metara, zatim most iznad kanala DTD dužine 176 metara i prilazi mostu u dužini od oko 210 metara. U okviru planiranih radova na četvrtoj deonici biće izgrađene dve kolovozne trake sa po dve saobraćajne trake, obostrane pešačke staze širine tri metra, kao i obostrane biciklističke staze širine dva metra, a biće postavljeno i novo javno osvetljenje. Izgradiće se i dve kružne raskrsnice, jedna pre kanala DTD, kao veza sa Privrednikovom ulicom, a druga posle kanala prema autoputu, kao veza sa Primorskom ulicom.

Izgradnjom Bulevara Evrope grad rešava svoj, iz godine u godinu sve izraženiji problem, a to je stanje putne mreže i gužve u saobraćaju, a istovremeno stvara šansu za nov privredni razvoj onih delova grada koji su udaljeni od centra. Novi Sad će postati bogatiji za još jednu obilaznicu, a specifičnost bulevara je to što po prvi put u Novom Sadu imamo kružne raskrsnice koje poboljšavaju protok saobraćaja i značajno doprinose bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Završetak obimnog posla na kompletiranju saobraćajne mreže u severnoj zoni grada, odnosno Bulevara Evrope i njegovog povezivanja sa autoputem E-75, planira se za proleće 2012. godine.

Novi Sad, 22. jul 2011. godine