Čitaj mi

Dodeljeni sertifikati službenicima za javne nabavke

Član Gradskog veća za finansije Živko Makarić i direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović svečano su dodelili sertifikate grupi od 77 službenika za javne nabavke iz Novog Sada i okoline, koji su sa uspehom položili ispit.

- Podizanjem nivoa stručnosti službenika za javne nabavke nastoji se povećanju uspešnosti sprovođenja postupaka javnih nabavki kao i suzbijanju neregularnosti u postupcima. Profesionalizacija službenika za javne nabavke predstavlja primenu preporuka GREKO/Saveta Evrope i Izveštaja o napretku Evropske unije 2010. godine, kao i preporuka drugih međunarodnih organizacija, poput Svetske banke i OEBS-a. Uspešno položeni ispiti službenika za javne nabavke sa terotorije AP Vojvodine biće izuzetno važni u izveštaju o napretku Evropske komisije – rekao je član Gradskog veća za finansije Živko Makarić i dodao da se time postiže da iskusan i visoko edukovan kadar sprovodi najkompleksnije tendere.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da je ovo prvi korak ka profesionalizaciji jedne mlade struke koju čine službenici iz javne nabavke i koja bi trebala da dovede do višeg nivo sertifikacije i stručnog osposobljavanja, i da će se zalagati da se nastavi rad i poboljša status onih koji su evidentno stručno osposobljeni.

Prva dodela sertifikata, za 113 kandidata koji su položili ispit u decembarskom i januarskom ispitnom roku, organizovana je u martu 2011. godine u Skupštini Grada Beograda, druga dodela je organizovana u junu u Beogradu u Narodnoj banci Srbije, a danas su sertifikati prvi put uručeni u Novom Sadu. Praksa da se sertifikati službenicima za javne nabavke dodeljuju u onom gradu iz kojeg je najviše polaznika, poštovaće se i u budućnosti.

Novi Sad, 4. jul 2011. godine