Čitaj mi

RADIONICA ZA PREVENCIJU SAOBRAĆAJNOG TRAUMATIZMA- POLIGON

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj posetio je radionicu posvećenu prevenciji saobraćajnog traumatizma koja za cilj ima povećanje svesti o posledicama povreda u drumskom saobraćaju, posebno u populaciji mladih učesnika u saobraćaju. Projekat se realizovao u organizaciji Doma zdravlja Novi Sad i moto kluba „Clasic Wheels“ u OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku, gde je održano edukativno predavanje o pravilnom ponašanju u saobraćaju prilikom vožnje motocikla i upoznavanje sa osnovama prve pomoći za učenike od 13 do 15 godina.

- Dolaskom proleća i lepog vremena postaje atraktivna i aktuelna vožnja motocikala i to vreme sigurno predstavlja period kada se zabeleži veći broj povređenih prilikom pada sa motora. Odgovorna vožnja podrazumeva brigu o sebi i o drugim učesnicima u saobraćaju, a treba početi od adekvatne opreme, koju čine obavezna kaciga, jakna i štitnici, kao i motor sa kubikažom prilagođenom određenom uzrastu i nivou iskustva u vožnji motora. Roditelji treba da imaju na umu prilikom kupovine motora svojoj deci da velika kubikaža predstavlja i potencijalnu opasnost za dete koje prvi put seda na motor, tako da se sticanjem vozačkog iskustva mlađim ljudima treba povećavati i kubikaža motora - rekao je prof. dr Kiralj.

Tom prilikom, članovi moto kluba „Clasic Wheels“ izradili su poligon za edukaciju o bezbednoj vožnji gde su učenici škole imali priliku da nakon predavanja sa članovima moto kluba praktično isprobaju bezbednu vožnju motociklom i da prođu poligon za vežbu.

Novi Sad, 2. jun 2011. godine