Čitaj mi

POČEO 78. MEĐUNARODNI POLjOPRIVREDNI SAJAM

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić, u prisustvu predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića, gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, ministra poljoprivrede, trgovine,šumarstava i vodoprivrede RS Dušana Petrovića i resornih ministara 18 zemalja sveta otvorio je 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Cena hrane raste u celom svetu što za nas predstavlja i izazov i šansu, jer Vlada mora preduzeti podsticajne proizvodne mere, i obezbediti hranu za sve. Strategija ulaganja u agrar postaje sve isplativija, Srbija beleži rast proizvodnje, a poljoprivreda predstavlja veliki razvojni potencijal naše zemlje- istakao je predsednik Tadić.

Ministar poljoprivrede Portugalije Antonio Serano, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, rekao je da je želja te zemlje da osnaži veze sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

-Vlada Portugala veruje u proces pridruživanja Evropskoj uniji. Srbija može da računa na značajnu podršku Portugalije u prenošenju znanja i iskustava u procesu evrointegracija, rekao je Serano.

Povodom Međunarodnog poljoprivrednog sajma gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da Novi Sad i Vojvodina imaju pravo bogatsvo proizvodnih potencijala koji su još nedovoljno iskorišćeni, a da je poljoprivreda svakako jedan od njih. - Prostora za ostvarivanje uspešnih zajedničkih projekata ima mnogo, a Novi Sad je otvoren za saradnju i spreman da zainteresovanim partnerima ponudi najbolje moguće uslove – zaključio je Pavličić.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će trajati do subote, 21. maja, učestvuje oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja.

Novi Sad, 14. maj 2011. godine