Čitaj mi

MOJ PORTRET ZA MUZEJ

Član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać prisustvovao je konferenciji za novinare povodom početka novog edukativnog programa za decu "Moj portret za muzej", koji počinje od ponedeljka, 21. novembra i traje do maja 2012. godine. Cilj programa je da putem dečijih portreta u srpskoj umetnosti 19. veka kod dece podstakne radoznalost i kreativnost, razvije pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim institucijama i kulturnoj baštini.

- Postoji više aspekata zbog kojih je ovaj program izuzetno važan. Osim što nosi edukativne i kreativne sadržaje, utiče na to da deca u najranijem uzrastu stvore blizak odnos sa umetnošću, jer sve što oni dožive kao mali, kasnije će kroz svoj život razvijati. Ulaganje u decu je najbolji mogući način da se investira u sopstvenu zemlju - izjavio je član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać i dodao da će Grad Novi Sad uvek podržavati ovakve projekte, koji usmeravajući decu na pravi način stvaraju generaciju koja će poštovati prave vrednosti.

Ovaj program je posvećen temi dečijeg portreta u umetnosti i obuhvata edukativne radionice za decu predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, publikaciju i kreativne radionice subotom kao i završnu izložbu dečijih radova. Upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević je istakla da su radionice, koje će se organizovati svake subote otvorene za svu decu i dodala da će najbolji radovi ovog programa u maju mesecu biti izloženi u palati Uneska u Parizu.

Nakon predstavljanja programa usledilo potpisivanje sporazuma o saradnji između institucija koje učestvuju u realizaciji programa: Galerije Matice srpske, Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", Sekreterijata za kulturu Grada Novog Sada i Kreativne radionice "Maštalica".


Novi Sad, 14. novembar 2011. godine