Čitaj mi

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ UČESNIK KONFERENCIJE „TURIZAM SRBIJE - PARTNERSTVA ZA BOLjU BUDUĆNOST“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji "Turizam Srbije - Partnerstva za bolјu budućnost" koju je organizovala "Adrija medija grupa" u hotelu "Crown Plaza" u Beogradu. U toku trajanja tog jednodnevnog skupa, eksperti na polјu turizma uputili su, između ostalog, javnost u činjenicu koliko je Srbija napredovala u toj grani privrede, kao i na to gde se zemlјa može pozicionirati u narednim godinama ukoliko se primene dobre strategije, ali i uloži trud i rad.

- Ovde smo da razgovaramo o tome šta je to što treba raditi u narednom periodu, u pogledu dalјeg razvoja turizma u Srbiji, u našim gradovima i opštinama. Struka mora da bude ta koju  treba da slušamo i koja treba strateški da nas opredeli, a politika je tu da pravi ambijent stabilnosti koja je preduslov dalјeg turističkog razvoja Srbije. Mislim da imamo dobru priliku da nastavimo ovaj progres koji je evidentan u oblasti turizma. Kao primer napretka, uzećemo Novi Sad koji je u 2012. godini imao 200 000 noćenja turista, dok se ta cifra u 2018. popela na 450 000. Dakle, u jednom relativno kratkom periodu, imamo značajan priliv stranih i domaćih turista, a tome značajno doprinosi i liberalizacija viznog režima prema EU, Ruskoj Federaciji, NR Kini, Indiji i velikom broju afričkih i azijskih zemalјa. Takođe, mnogo našem gradu pomaže i to što je izabran da bude nosilac dve prestižne evropske titule, a to su Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope.  Time smo vidlјiviji i atraktivniji, imamo veći broj događaja i manifestacija, a lјudi iz sveta turizma apostrofiraju Novi Sad kao mesto u Evropi koje treba posetiti. Treba mnogo više da radimo na infrastrukturi i bolјem sadržaju, odnosno prezentaciji onoga što posedujemo, a imamo mnogo toga lepog i kvalitetnog da predstavimo svetu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prisutnima su se pored gradonačelnika Vučevića obratili i potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić koji su poželeli svim učesnicima konferencije srećan rad i razmenu iskustava, kao i kvalitetnu analizu stanja turizma u Srbiji kroz predstavlјanje primera dobre prakse u našoj zemlјi. Ministar Ljajić je naglasio da se trendovi menjaju i da raste gradski turizam, u čemu Srbija vidi svoju budućnost u turističkoj ponudi, dok se gradonačelnik Radojičić osvrnuo na činjenicu da turisti sve češće dolaze u Beograd zbog kulturnih spomenika, muzeja, a ne samo zbog dobrog provoda.

Ovo je druga konferencija koja daje odgovore na najvažnija pitanja, povezuje turističke radnike, ali i sve zainteresovane strane počevši od domaćih i stranih poslovnih udruženja, preko stručnjaka iz oblasti obrazovanja, marketinga, pa sve do javnosti zainteresovane za uvođenje inovacionih promena i sklapanje partnerstava. Ova konferencija predstavlјa najkompletniju platformu za umrežavanje, a taj najveći biznis događaj na temu turizma koncipiran je tako da učesnici iz prve ruke dobiju informacije o trendovima i mogućnostima razvoja turizma.

Novi Sad, 14. oktobar 2019. godine