Čitaj mi

GRADONAČELNIK POŽELEO SREĆNO STUDIRANJE STEFANU VELJI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je mladog Stefana Velju, proslavljenog novosadskog naučnika koji je dobio najviša svetska priznanja za svoj izum –napravu za hvatanje i razbijanje tromba pod nazivom ''Tromb gard''. Tom prilikom gradonačelnik mu je poželeo srećan odlazak u Beč na studije izrazivši očekivanje da će se nakon završenog školovanja vratiti u svoju zemlju i svoj grad.

- Još jednom imamo priliku da ugostimo našeg sugrađanina, mladog naučnika, ovog puta, kako bismo smo mu poželeli uspeh pred odlazak na stručno usavršavanje. Rezultati njegovog predanog rada više su nego očigledni i Novi Sad je ponoson na njega. Nadam se da će država Srbija stvoriti uslove da motiviše mlade da se vraćaju u svoju zemlju i budu karike u lancu koji će vući Srbiju unapred u svakom smislu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Stefan Veljo se zahvalio na prijemu rekavši da je počastvovan što je ponovo primljen u Gradsku kuću.

- Drago mi je što je naš odnos dobar, i što su ispunjena obećanja koja su mi data kada je reč o mom odlasku u Beč, jer bez toga bi bilo teško da se tamo snađem, i voleo bih da takav odnos zadržimo i u budućnosti – rekao je Stefan Velja.

Podsećamo, nakon što je osvojio zlatnu medalju na festivalu pronalazača ''Eureka'', 2014. godine u Briselu, Stefan je dobio Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza. Najmlađi je dobitnik tog priznanja, a za isti pronalazak dobio je i nagradu rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije i zlatnu plaketu ''Instituta za inovacije'' iz Moskve.

Novi Sad, 25. septembar 2015. godine