Čitaj mi

GRADONAČELNIK OBIŠAO STAMBENI OBJEKAT ZA MLADE NASTAVNE I NAUČNE RADNIKE I UMETNIKE UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je objekat u Ulici Stanoja Stanojevića koji je izgradila Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika. Tu Fondaciju osnovali su Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade AP Vojvodine 2000. godine, a aktivan rad je započela tokom 2006. godine uz podršku Univerziteta, Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije.

- Svi nosioci vlasti, donosioci odluka i mi kao društvo u celini treba da stvaramo takav ambijent da naš najvažniji prirodni resurs i garant sigurnije budućnosti – mladi, obrazovani ljudi - i nakon  studija ostanu da žive i rade u našoj zemlji. Objekat koji smo danas obišli je peti po redu koji je Fondacija izgradila, a raspodelom 25 stanova rešena je stambena potreba za 29 mladih nastavnika i umetnika. Izgradnja ovih stambenih objekata uslovila je neophodnost infrastrukturnog opremanja predmetnog lokaliteta. Grad Novi Sad je izveo radove na severnom i južnom kraku ulice Stanoja Stanojevića, čime je omogućen pristup stambenim objektima uz nju, a tako su ujedno i povezane ulice Somborska rampa i Mileve Marić. Radovi su obuhvatali izgradnju saobraćajnice, pešačih staza, parking mesta, atmosferske i fekalne kanalizacije, vodovodne mreža, javne rasvete i ozelenjavanje, a vrednost tih radova iznosila je oko 62 miliona dinara. Grad Novi Sad je aktivno uključen u Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu. Tako, kao donatori, obezbeđujemo ove školske godine 20 stipendija u ukupnom iznosu od preko 5 miliona dinara za naše studente - rekao je gradonačelnik Đurić.

Obilasku su prisustvovali i upravitelj Fondacije prof. dr Dragana Latković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski.

Novi Sad, 23. maj 2024. godine