Čitaj mi

GRADONAČELNIK NOVOG SADA SA PREDSEDNICOM VLADE OBIŠAO BEGEČ I FUTOG

Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obišao područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada.

- Danas smo sa predsednicom Vlade Republike Srbije, gospođom Brnabić obišli Park prirode „Begečka jama“, gde su na oko 200 hektara uništena stabla i Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Futogu koja je 19. jula ostala potpuno bez krova. U toku su radovi na sanaciji krova kako bi đaci mogli 1. septembra redovno da krenu u školu. Zajedno sa predsednicom Vlade prisustvovao sam sednici Gradskog štaba za vanredne situacije i zaključeno je da vanredna situacija koja je 20. jula proglašena i dalje bude na snazi. Sva nastala materijalna šteta ne može da se meri sa gubitkom života. Materijalnu štetu ćemo nadoknaditi, ali ono što ne možemo da vratimo je gubitak ljudskog života – izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tom prilikom je istakla da su dva apsolutna prioriteta za nadoknadu štete  stambeni objekti – domaćinstva i osnovne i srednje škole, kako bi deca mogla da krenu u školu na vreme. Nakon toga zdravstvene ustanove, potom svi ostali objekti javne namene.

Vlada Republike Srbije pružiće podršku jedinicama lokalnih samouprava izjavila je Brnabić i dodala da se zapisnici o nastaloj šteti urade što pre i upute Ministarstvu za javna ulaganja, kako bi se u najkraćem mogućem roku krenulo u isplatu i nadoknadu štete, izgradnju i sanaciju objekata.

Gradonačelnik Đurić zahvalio se predsednici Vlade Republike Srbije na poseti i tome što se i lično uverila koje posledice je nevreme ostavilo za sobom, ali i iskazanoj pomoći države u sanaciji štete i otklanjanju posledica nevremena.

Novi Sad, 7. avgust 2023. godine