Čitaj mi

GRAD PODRŽAVA PODSTICAJNO RODITELjSTVO

Međusektorsko radno telo za podršku podsticajnom roditeljstvu i razvoju dece na teritoriji Grada Novog Sada, kao povremeno radno telo Skupštine Grada Novog Sada, održalo je XII sednicu u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja koji se nalazi u prostorijama Doma zdravlja „Novi Sad“  u Almaškoj ulici br. 4. 

Sednici je prisustvovala načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Lidija Tomaš koja je i predsednica tog radnog tela, kao i članovi Međusektorskog radnog tela koje čine predstavnici Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Gradske uprave za zdravstvo, Doma zdravlja „Novi Sad“ Novi Sad, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad. Podršku roditeljstvu i ranom razvoju dece Grad Novi Sad pruža u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ koji zajedno sprovode Stalna konferencija gradova i opština Srbije – Savez gradova i opština Srbije i UNICEF.

Gradsko veće Grada Novog Sada utvrdilo je Mere za unapređenje podrške podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju dece dece u cilju unapređenja podrške roditeljima i deci, čiji su nosioci Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, Dom zdravlja „Novi Sad“ Novi Sad i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“.

Pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Ljerka Popov, je navela da je Centar renoviran i adaptiran za moderno i savremeno funkcionisanje i da u okviru Reproduktivnog centra postoje Škola za trudnice (mala i velika), Škola za bake i deke, Škola roditeljstva, Savetovalište za mlade, psiholog i ginekolog.

Mera za unapređenje podrške podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju dece „On-line Škola roditeljstva“, koju realizuje Dom zdravlja „Novi Sad“ sprovodi se putem on - line edukacija, odnosno objavljivanjem podkasta na društvenim mrežama, You tube  kanalu i zvaničnom sajtu Doma zdravlja „Novi Sad", sa ciljem osnaživanja roditeljskih uloga u ranom razvoju kroz ravnopravno uključivanje oba partnera i povećanja učešća roditelja na on - line edukacijama. Škola roditeljstva treba da rezultira edukovanim roditeljima za pružanje emocionalne i kognitivne stimulacije detetu i pomaganje u razvoju samostalnosti deteta.

Podkasti za „On-line Školu roditeljstva“ se nalaze na zvaničnom Youtube kanalu Doma zdravlja „Novi Sad“ Novi Sad.

Novi Sad, 1. mart 2023. godine