Čitaj mi

FUDBALSKI KLUB „VOJVODINA“ PROSLAVIO 110. ROĐENDAN

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je Svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu kojom je obeleženo 110 godina od osnivanja Fudbalskog kluba „Vojvodina“.

- Zbog svoje prebogate istorije i neverovatnih ljudi koji su je stvarali, „Vojvodina“ je prestala da bude samo puko sportsko društvo. Ona je odavno institucija koja je stala rame uz rame sa Maticom srpskom i Srpskim narodnim pozorištem. Klub stradalnika, klub junaka, klub koji se dva puta dizao iz pepela, to je naša „Vojvodina“! Grb ovog kluba je nit koja povezuje brojne generacije Novosađana, a u jedno je i čuvar sećanja na legendarne igrače i nezaboravne mečeve! Vojvodina je postala znak jedinstva i najprepoznatljiviji sportski simbol Novog Sada. Tradicija i istorija ovog kluba su sinonim za nepokolebljivu ljubav i odanost prema Srbiji, Vojvodini, Novom Sadu i sportu uopšte. Tako iz jednog dečačkog sna iz 1914. godine, danas imamo ogromno i razgranato sportsko društvo koje je u sebe utkalo hiljade i hiljade neponovljivih ljudskih priča. Jubilej „Vojvodine“ je ujedno i veliki jubilej za srpski fudbal, ali i za ceo srpski sport. Kada pored velikih istorijskih potresa i iskušenja kroz koje smo prošli, nešto kod nas traje i razvija se 110 godina onda je to potvrda neverovatne ljubavi  i istrajnosti koja je duboko ukorenjena u identitet Novog Sada. Neka igrači koji danas imaju čast i privilegiju da nose crveno-beli dres, budu dostojni znanje i umeća svojih slavnih prethodnika i neka budućnost naše „Voše“ bude popločana pobedama, radostima i novim trofejima. Srećan ti rođendan, „Stara damo“! - rekao je Milan Đurić.

Prisutnima su se obratili i predsednik FK „Vojvodina“ Dragoljub Zbiljić, počasni predsednik Udruženja veterana Vasa Pušibrk, kao i ministar omladine i sporta Zoran Gajić, dok su u toku svečanosti prikazivani filmovi o „Staroj dami“ i njenim veteranima, a nakon svečanosti, na platou SNP, pred navijačima i velikim brojem okupljenih građana, upriličen je vatromet uz nastup novosadskog „Big Benda“.

- Ovo je bila centralna proslava našeg kluba, obeležavanje 110 godina „Stare dame“, ali i veka postojanja stadiona “Karađorđe” i hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali naše slavlje. Očekuje nas teška sezona, ali imamo dobar tim, verujem u naše igrače i to da će postići najbolje rezultate - rekao je Zbiljić.

Novi Sad, 6. mart 2024. godine