Čitaj mi

DELEGACIJA PRIVREDNIKA I GRADONAČELNIKA IZ FRANCUSKE U POSETI NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju koju čine gradonačelnici i privrednici iz različitih francuskih departmana. Tom prilikom gostima iz Francuske predstavljeni su kroz prezentacije privredni potencijali Grada Novog Sada iz više aspekata. Stručnjaci iz različitih oblasti predstavili su Novi Sad kroz prizmu lokalnog ekonomskog razvoja, Novog Sada kao univerzitetskog centra, zatim kroz razvoj privrednih potencijala, kao i koraci koji se preduzimaju na polju unapređenja kulture koja značajno utiče na pozicioniranje grada na mapi Evrope.

- Grad Novi Sad predano radi na sprovođenju jednog od priritetnih ciljeva a to je razvoj privrede i stvaranje povoljne poslovne klime. Naš plan je da stvorimo stabilno okruženje za privlačenje ulaganja i za saradnju sa potencijalnim investitorima. Ova poseta organizovana je zahvaljujući ambasadoru Srbije u Francuskoj NJ.E. Rajku Ristiću i to je  prvi korak u budućoj  saradnji francuskih lokalnih samouprava i Novog Sada. Razvijanje i negovanje prijateljskih odnosa sa Francuskom umnogome doprinosi inteziviranju saradničkih odnosa u vitalnim društveno–ekonomskim oblastima. Želja nam je da vam se predstavimo u punom sjaju, da vam prikažemo neke od značajnih referenci Novog Sada kao administrativnog i univerzitetskog centra sa bogatom kulturnom baštinom - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i poželeo gostima iz Francuske prijatan boravak u Novom Sadu.

Šef delegacije iz Francuske koja je danas posetila Novi Sad gospodin Mišel Tule rekao je da se nakon upoznavanja privrednika i gradonačelnika iz Francuske sa potencijalima grada Novog Sada otvara prostor za razgovor o temama od lokalnog interesa, kao konstruktivna razmena ideja o saradnji predstavnika lokalne vlasti i kompanija iz Francuske i Srbije.
- Smatramo da imate veliki potencijal i bilo bi normalo da se ekonomske veze između naše dve zemlje poboljšaju – rekao je Mišel Tule, gradonačelnik Ganjija.

U zvaničnom delu prezentovan je Grad Novi Sad kao sredina sa povoljnim poslovnim okruženjem, a najznačajnije podatke interesantne investitorima izložila je šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Olivera Simović. Nakon toga, Grad Novi Sad posmatran kroz prizmu obrazovnih potencijala kao značajan univerzitetski centar u zemlji, predstavili su prof. dr Miroslav Vesković i prof. dr Pavle Sekeruš sa Univerziteta u Novom Sadu. Direktor Regionalne privredne komore Novi Sad Milorad Radojević obratio se prisutnima izlažući činjenice o privrednim potencijalima Novog Sada, a dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada, predočio je predanost gradske administarcije koja radi na tome da grad stekne status kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Novi Sad, 20. septembar 2013. godine