Čitaj mi

DELEGACIJA GRADA NOVOG SADA U POSETI NINGBOU

Delegacija Grada Novog Sada, koju su činili član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj prof. dr Marijana Dukić Mijatović, je na poziv zamenika direktora Kancelarije za međunarodne odnose Grada Ningboa prisustvovala drugom investicionom i trgovinskom sajmu u ovom gradu, koji je organizovan od 7. do 13. juna, u cilju realizacije zaključaka samita Kine i država Centralne i Istočne Evrope.

Delegacija Novog Sada posetila je manifestaciju Ningbo Int’l Convention & Exhibition Center gde su se održavali sajmovi hrane i proizvoda iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, a održan je i sastanak sa Vang Jongom, predsednikom Skupštine Grada Ningboa, na kojem su razmenjena dosadašnja iskustva proistekla iz saradnje dva grada od potpisivanja sporazuma u junu 2015. godine.

Tokom posete Ningbou, prof. dr Marijana Dukić-Mijatović prisustvovala je forumu gradonačelnika na kojem je predstavila Grad Novi Sad i upoznala učesnike foruma sa rezultatima saradnje dva grada. Na kraju foruma usvojen je zaključak u kojem su se gradovi i države učesnice obavezali na proširenje i produbljivanje saradnje, pre svega u oblasti privrede.

Predstavnici Grada Novog Sada prisustvovali su V2V događaju u okviru foruma posvećenom turizmu, na kojem se razgovaralo o dovođenju turista iz Ningboa i Kine u Srbiju. Ovaj događaj je iskorišćen za razmenu iskustava sa gradovima iz drugih država Centralne i Istočne Evrope kada je reč o privlačenju turista iz Kine, a zaključak je da saradnja između gradova ovog dela Evrope mora biti bolja kako bi se organizovano i zajednički pripremile ponude za kineske turiste čiji broj raste svake godine.

Zamenik direktora Odeljenja za trgovinu Grada Ningboa Gang Dong održao je sastanak sa predstavnicima Grada Novog Sada na kojem je prisustvovao i Fei Đijanming, koji je u maju ove godine predvodio delegaciju Ningboa koja je posetila Grad Novi Sad za vreme 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Razgovarano je o mogućnostima za nastup kineskih kompanija i turističkih agencija na Sajmu turizma u Novom Sadu u jesen 2016. godine, kao i o potencijalima za kineske investicije u Novi Sad.

Novi Sad, 27. jun 2016. godine