Čitaj mi

BORBOM PROTIV KORUPCIJE ZAŠTITITI EKONOMIJU I RAZVOJ ZEMLJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao izaslanik prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je Seminaru sa gradonačelnicima i predsednicima opština iz Srbije i predstavnicima nemačkih institucija i organa za borbu protiv korupcije u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Balkan medija tima u beogradskom hotelu "Park".
Gradonačelnik Vučević izrazio je uverenje da je jedan od najvećih problema to što ne postoji jasna definicija korupcije. Navodeći da je u izradi nacionalna strategija za borbu protiv korupcije on je rekao da će taj dokument biti kvalitetan onoliko koliko bude primenljiv, što će zavisiti od spremnosti da se o toj pošasti govori i da se protiv nje bori.

- Borba protiv korupcije neće biti laka, jednostavna, kratka. Biće često neprijatna za one koji u njoj učestvuju, a možda u prvo vreme neće biti ni rezultata koji se očekuju - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema njegovoj oceni, postupak javnih nabavki je "kao stvoren za izvorište korupcije, a posebno aneksi ugovora kojima se ne retko menja i sama sadržina ugovora, kao i konsultantske usluge".

Vučević je dodao da je organizovani kriminal direktno povezan sa korupcijom, da traži sponu sa vršiocima javnih funkcija i put da legalizuje svoje poslovanje, te dobije privilegovani položaj.

- Grad Novi Sad  podržava napore Vlade Srbije i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i ja se lično ne bojim da govorim o korumpiranim nosiocima javnih funkcija i to ne samo iz prošlosti, već i o aktuelnim - rekao je gradonačelnik Novog Sada i zaključio da mora postojati dobar pravni okvir da bi borba protiv korupcije uspela, usklađenost svih tela i institucija koje tu borbu vode, ali i osuda svakog pojedinca.

Novi Sad, 25. april 2013. godine